Solliciteren: tips & trics

Sollicitatietips, die kun je vast gebruiken! Want solliciteren is niet gemakkelijk en best spannend. Met deze 15 sollicitatietips helpen we je een handje.

Sollicitatietips voor je motivatiebrief en cv

 1. Beschrijf in je motivatiebrief waarom het leerwerktraject goed bij jou past. Probeer je in te leven in een leerling van het leerwerktraject. Beschik je over de juiste eigenschappen? Geef voorbeelden waaruit dat blijkt.
 2. Vind je het lastig om over jezelf te schrijven? Vraag iemand die jou goed kent om mee te denken.
 3. Noem een reden waarom werken in een ziekenhuis je aanspreekt. Of nog beter: waarom het ziekenhuis waar je solliciteert je aanspreekt!
 4. Solliciteer je bij meerdere ziekenhuizen? Gebruik dan geen standaard brief met ‘uw ziekenhuis’ of ‘Beste meneer/mevrouw’, maar benoem de naam van het ziekenhuis en richt je brief aan degene die jouw vacature ontvangt (dit vind je in de vacaturetekst).
 5. Houd je cv overzichtelijk. De ziekenhuizen ontvangen veel sollicitaties. Dan is het fijn als ze direct kunnen zien of jouw cv interessant is. Som je werkervaring en opleidingen op en zorg er daarbij voor dat je meest recente werkervaring en opleiding bovenaan staan. Bij het beschrijven van je werkzaamheden kun je ook gebruik maken van een opsomming.
 6. Staat er een foto op je cv? Zorg dan dat dit een nette en duidelijke foto is.
 7. Voeg altijd de gevraagde documenten bij, bijvoorbeeld diploma’s of een sollicitatieopdracht. Je wilt niet de indruk achter laten dat je niet goed kunt lezen!
 8. Wat staat er op je Facebook, Instagram, Twitter, etc.? De ziekenhuizen kunnen jouw social media accounts bezoeken voordat ze je uitnodigen op gesprek. Zorg dus dat hier geen gekke dingen op staan.
 9. Laat je brief en cv altijd lezen door een ander, zodat diegene je eventuele fouten er nog uit kan halen.
 10. Bewaar je sollicitatie. Over alles wat je hebt opgeschreven, kun je vragen verwachten.

Sollicitatietips voor het gesprek

 1. Bekijk voordat je op gesprek komt nogmaals de website van het ziekenhuis. Waar zijn zij op dit moment mee bezig? Wat valt je op? Laat in het gesprek merken dat je nieuwsgierig en betrokken bent.
 2. Heel voor de hand liggend, maar toch heel belangrijk: kom op tijd! Als je bent aangenomen als leerling, kun je ook niet later komen dan het tijdstip waarop je dienst begint. Door er iets van tevoren te zijn, voorkom je dat je gestrest het gesprek in gaat.
 3. Stel vragen! Toon interesse in het leerwerktraject. Je staat te popelen om het leerwerktraject te starten, nietwaar? Laat dat zien! Bereid de vragen voor en neem deze samen met je cv en motivatiebrief mee naar het gesprek. Zo weet je zeker dat je niets vergeet te vragen.
 4. Zorg dat je situaties kunt benoemen waaruit blijkt dat jij de eigenschappen bezit die van je worden gevraagd. Bijvoorbeeld samenwerken: waaruit blijkt dat jij goed kunt samenwerken? Heb je hier al eens eerder mee te maken gehad?
 5. Wees jezelf en laat je van je beste kant zien. Je krijgt geen tweede kans om een eerste indruk te maken…

Heel veel succes!