Leskoffer

Een les over leren en werken in het ziekenhuis

‘Ik wil graag in de zorg werken, maar ik weet nog niet welk beroep het leukste is.’ of: ‘Werken in de zorg, dan was je toch alleen maar billen?’

Hoor jij als decaan, voorlichter of zorgprofessional dit weleens? Dan is het tijd om de Volgjehart leskoffer te lenen! Met deze leskoffer laat je middelbare school leerlingen zien welke opleidingsmogelijkheden er zijn in het ziekenhuis.

Wat is de leskoffer?

In de leskoffer vind je een kant-en-klare, interactieve les over de verschillende leerwerktrajecten in het ziekenhuis. Tijdens de les neem je middelbare school leerlingen mee in de wereld van medische beroepen. De leskoffer bevat allerlei instrumenten die echte professionals in de dagelijkse praktijk ook gebruiken: van bestralingsmasker tot neusspreider! Leerlingen kunnen ontdekken welk instrument bij welk beroep hoort. Met de ‘OK-mutsje op, OK-mutsje af’-quiz zet je leerlingen aan het denken over vraagstukken uit de verschillende opleidingsrichtingen in het ziekenhuis, zoals de operatiekamer, straling en verpleegkunde.

Voor wie is de leskoffer bedoeld?

De leskoffer is voor decanen, voorlichters of zorgprofessionals (bijvoorbeeld ouders die werken in één van de aangesloten ziekenhuizen) die middelbare school leerlingen willen voorlichten over leren en werken in het ziekenhuis. Voor de meeste opleidingen in het ziekenhuis is een havo- of vwo-diploma vereist. Daarom is de koffer vooral bedoeld voor havo- en/of vwo-leerlingen. Natuurlijk kun je ook de les geven aan enthousiaste en ambitieuze vmbo (niveau 4) leerlingen.

Wat zit er in de koffer?

  • Een usb-stick met daarop een PowerPoint-presentatie. Deze presentatie vormt de basis van de les.
  • Een handleiding met extra toelichting, zodat je de les ook zonder medische kennis kunt geven.
  • OK-mutsjes en een antwoordformulier voor de ‘OK-mutsje op, OK-mutsje af’-quiz.
  • Instrumenten die je gebruikt als je in het ziekenhuis werkt, zoals een infuussysteem, een neusspreider, een pacemaker, een bestralingsmasker en een laryngoscoop.

Hoe kan ik de leskoffer lenen?

Wegens onderhoud wordt de leskoffer momenteel niet uitgeleend, vanaf januari 2018 is hij weer beschikbaar, reserveren is uiteraard wel al mogelijk. Je kunt een reserveringsverzoek per mail indienen via info@volgjehart.nl. Vervolgens nemen wij contact met je op om de exacte ophaal- of afleverdatum af te stemmen. Je kunt de koffer ophalen of laten verzenden.

Ophalen

Bij één van de aangesloten ziekenhuizen:

Verzenden

De verzend- en retourneerkosten bedragen € 35.

Ervaringen met de leskoffer

”De leerlingen hebben heel de les aandachtig gevolgd. De quizvragen deed hen nadenken over waar je mee te maken krijgt als je in het ziekenhuis werkt. De echte materialen deden het ook erg goed!”

‘’De leskoffer is een erg leuke koffer met attributen waar je normaal niet aan kunt komen. Dit maakt het erg leuk en bijzonder voor de leerlingen.’’