Technisch oogheelkundig assistent (TOA)

Krijg je regelmatig te horen dat je goed met mensen kunt omgaan? Blijf jij altijd vriendelijk, ook al heb je het erg druk? Voorzie jij altijd al wat er moet gebeuren en pak je dat snel op? Dan is technisch oogheelkundig assistent hét leerwerktraject voor jou!

Wat doe je als technisch oogheelkundig assistent?

Als technisch oogheelkundig assistent (TOA) heb je te maken met patiënten met oogproblemen. De problemen zijn heel verschillend: van irritaties tot gezichtsverlies. Om te ontdekken wat er precies aan de hand is, voer je eerst een intakegesprek, doe je de anamnese en de eerste onderzoeken. De anamnese is het onderdeel van het intakegesprek waarbij je gerichte vragen aan de patiënt stelt over de voorgeschiedenis van zijn klachten. Vervolgens maak je een lijstje van aandoeningen waaraan de patiënt zou kunnen lijden. Dit noem je differentiaal diagnoses. Daarna voer je op eigen initiatief onderzoeken uit om te bepalen welke aandoening de patiënt zou kunnen hebben. Als eerste doe je vaak standaard onderzoeken, zoals een oogmeting om de gezichtsscherpte te meten. Ook kun je juist differentiaal diagnoses uitsluiten door bijvoorbeeld een tranentest te doen of de pupilreacties te meten.

Van elk onderzoek maak je een verslag voor de oogarts, die dit gebruikt bij het stellen van de diagnose en uitvoeren van de behandeling. Voordat je het verslag aan de oogarts geeft, beoordeel je of de uitslagen van de onderzoeken betrouwbaar en bruikbaar zijn voor de oogarts. Als dit niet het geval is, zal je het onderzoek opnieuw moeten doen om wel goede resultaten te krijgen. Ook assisteer je de oogarts bij oogheelkundige ingrepen.

Je doet verder veel onderzoek op aanvraag van de oogarts, zoals een gezichtsveldonderzoek. Hierbij breng je de gevoeligheid van het gezichtsveld in kaart. Of je brengt de oppervlakte van het hoornvlies in beeld door middel van een corneatopograaf. Je doet ook vaak een biometrie. Dan meet je de lengte van het oog, de kromming van het hoornvlies en de diepte van de voorste oogkamer om de nieuwe kunstlens te berekenen die de patiënt bij een staaroperatie krijgt.

In dit leerwerktraject heb je veel zelfstandigheid. Je zult er dan ook voor moeten zorgen dat de spreekuren en onderzoeken zo soepel mogelijk verlopen. Daarnaast werk je nauw samen met oogartsen, orthoptisten, optometristen en administratief medewerkers.

Hoe is het patiëntencontact?

Als TOA krijg je te maken met patiënten van alle leeftijdscategorieën en voer veel verschillende onderzoeken uit. Het begeleiden en voorlichten van de patiënten is een belangrijke taak. Je stelt ze gerust, geeft uitleg en beantwoordt hun vragen. Je moet daarom over goede communicatievaardigheden beschikken en een vertrouwensband weten op te bouwen met de patiënt.

Toon meer info

Welk niveau?

De opleiding tot technisch oogheelkundig assistent is een mbo-niveau 4 opleiding.

Toelatingseisen

 • diploma vmbo gemengde- of theoretische leerweg, of
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo, of
 • mbo-niveau 3 diploma, of
 • mbo-diploma Opticien of assisterende in de gezondheidszorg

 

**de ziekenhuizen kunnen ervoor kiezen om de vooropleidingseis te verhogen, dit wordt vermeld in de vacature.

Waar ben je goed in?

 • overzicht bewaren als het druk is
 • inleven in patiënten
 • nauwkeurig en zorgvuldig werken
 • organiseren
 • zelfstandig werken

Duur

3 jaar.

Wanneer

Je kunt dit leerwerktraject starten als je bij een ziekenhuis bent aangenomen als leerling technisch oogheelkundig assistent. Als het ziekenhuis een opleidingsplaats heeft, plaatst het een vacature. Je kunt dan solliciteren op de vacature. Ben je aangenomen? Dan kun je je inschrijving bij het opleidingsinstituut regelen. De opleiding start in september en januari.

Waar

Je kunt de opleiding volgen bij het HagaZiekenhuis en Haaglanden Medisch Centrum. Het theoretische deel van de opleiding volg je bij Dutch HealthTec Academy in Utrecht.

Wat zijn je werk- en schooltijden?

Je werkt 4 dagen in het ziekenhuis en gaat 1 dag in de week naar school. De onderzoeken, controles en ingrepen waarbij je als TOA assisteert vinden tijdens kantoortijden plaats. Je werkt dus overdag van maandag tot en met vrijdag.

Wat leer je?

Tijdens de opleiding leer je hoe je:

 • oogmetingen uitvoert;
 • de brilsterkte bepaalt en oogdrukmetingen doet;
 • patiënten informeert over een onderzoek of operatie;
 • wanneer je patiënten moet doorsturen naar de oogarts.

Wat kost het?

Het ziekenhuis waar je bent aangenomen betaalt jouw opleiding. Het kost je dus niets. Het kan wel zijn dat je het collegegeld moet terugbetalen als je op eigen initiatief stopt met de opleiding of de opleiding niet haalt. Vraag naar de exacte voorwaarden bij het HagaZiekenhuis en Haaglanden Medisch Centrum.

Wat ga ik verdienen?

Gedurende je opleiding ontvang je een leerling salaris:

Praktijkjaar Bruto per maand*
1 € 1.439
2 € 1.608
3 € 1.825
4 € 2.030

* op basis van 36 uur.

Wanneer je 22 jaar of ouder bent, wordt dit leerling salaris aangevuld tot het minimumloon.

Let op: Als je al een relevante opleiding in de zorg hebt afgerond, kan het zijn dat je tijdens je opleiding hoger ingeschaald wordt. Vraag naar de exacte voorwaarden bij het ziekenhuis waar je wilt solliciteren.

Start je na de opleiding in het ziekenhuis als gediplomeerd technisch oogheelkundig assistent? Dan word je ingeschaald in salarisschaal 45 van de CAO Ziekenhuizen.

Je startsalaris is dan € 2.319 bruto per maand op basis van 36 uur. Presteer je goed, dan ga je elk jaar één trede omhoog. Het maximumsalaris in deze functie is € 3.322 bruto per maand.

Op de bovenstaande bedragen zijn CAO wijzigingen voorbehouden.

Doorgroeimogelijkheden

Wil je je als technisch oogheelkundig assistent ontwikkelen? Je kunt verder leren door hbo-opleiding Orthoptie te volgen.

Aanmelden = solliciteren

Je kunt de opleiding technisch oogheelkundig assistent starten, zodra je bij één van de ziekenhuizen bent aangenomen als ‘leerling technisch oogheelkundig assistent’ of ’technisch oogheelkundig assistent in opleiding’. Kijk op de vacaturepagina of er een leerling-vacature open staat.

Meer informatie?

Bekijk de website van het opleidingsinstituut Dutch HealthTec Academy, of van NVTAO (Nederlandse Vereniging van Technisch Oogheelkundig Assistenten).