Radiotherapeutisch laborant

Je bent een Pietje Precies en je kunt ertegen om te werken met ernstig zieke patiënten. Je bent goed in rekenen en techniek en je kunt je moeiteloos inleven in anderen. Herken je jezelf hierin?

Wat doe je als radiotherapeutisch laborant?

Als radiotherapeutisch laborant ben je werkzaam op de afdeling Radiotherapie. Je bent nauw betrokken bij de behandeling van met name patiënten met kanker, waaronder ook ongeneeslijk zieke patiënten. Je behandelt patiënten met behulp van straling. Samen met de radiotherapeut maak je een bestralingsplan. Voor de uitvoering daarvan gebruik je moderne apparatuur. Die moet je heel precies instellen, omdat je wil dat de straling wel de tumor beschadigt, maar niet de gezonde organen en weefsels. Naast de daadwerkelijke behandeling ben jij degene die ze meer vertelt over de behandeling en over de bijwerkingen.

Omdat zo’n bestraling behoorlijk wat impact heeft op het leven van patiënten en de naaste familie, is het belangrijk dat je ze goed begeleidt. Dit doe bijvoorbeeld door te vertellen wat er tijdens de behandeling gaat gebeuren en ze gerust te stellen. Als radiotherapeutisch laborant is het dus net zo belangrijk dat je goed kunt omgaan met techniek, als dat je je kunt inleven in de patiënt. Jij bent ook diegene die het behandelingsverloop nauwkeurig in de gaten houdt. Merk je bijzonderheden op, dan geef je die direct door aan de arts.

Als radiotherapeutisch laborant werk je vrij zelfstandig. Met collega’s rouleer je van werkplek. Je bedient de bestralingstoestellen, bepaalt de bestralingsplek en rekent de bestralingsgegevens uit. Je werkt nauw samen met artsen, zoals de radiotherapeut en oncoloog.

Hoe is het patiëntencontact?

Als radiotherapeutisch laborant heb je te maken met patiënten die vaak dagelijks, en dat wekenlang, terug moeten komen. Dat betekent dat je intensief contact met ze hebt. Jij bent voor hen een vast gezicht in hun behandelingstraject. Ze zijn ziek en vaak onzeker over hun toekomst, maar dat betekent niet dat je niet met de patiënt kunt lachen. Veel patiënten staan er positief in. Je zult aardig wat inlevingsvermogen moeten hebben om te bepalen wat voor de patiënt de juiste begeleiding is.

Toon meer info

Welk niveau?

De opleiding tot radiotherapeutisch laborant ( Medische Beeldvorming en Radiotherapeutische Technieken – MBRT) is een hbo-opleiding. Bij deze opleiding word je opgeleid voor alle werkvelden van de richting straling en hiermee kun je na de opleiding dus ook aan het werk binnen de andere werkvelden van de richting straling.

Toelatingseisen

 • havo/vwo-diploma (voorkeur wiskunde A of B en natuurkunde), of
 • mbo-niveau 4 diploma

 

**de ziekenhuizen kunnen ervoor kiezen om de vooropleidingseis te verhogen, dit wordt vermeld in de vacature.

Waar ben je goed in?

 • zelfstandig functioneren
 • interesse in apparatuur en computers
 • inleven in patiënten
 • nauwkeurig en zorgvuldig werken
 • wis- en natuurkunde

Duur

 • duaal: 4 jaar.
 • inservice: 3 jaar.

Wanneer?

Als het ziekenhuis een opleidingsplaats heeft, plaatst het een vacature. Dit is meestal rond februari/maart. Je kunt dan solliciteren op de vacature. Ben je aangenomen? Dan kun je je inschrijving bij het opleidingsinstituut regelen. De opleiding start vervolgens in september.

Waar?

De ziekenhuizen werken samen met opleidingsinstituten, waar je het theoretische deel van de opleiding volgt:

Ziekenhuis Opleidingsinstituut
Haaglanden Medisch Centrum Duaal: Inholland
Reinier de Graaf Duaal: Inholland
HagaZiekenhuis Duaal: Inholland

Weet je nog niet welk werkveld je binnen de richting straling het leukst vindt? Dan is het handig om bij Inholland het eerste jaar voltijd naar school te gaan. Je kunt dan na elk schooljaar alsnog solliciteren op een duale opleidingsplaats (leerling-vacature) in het werkveld dat je het meest aanspreekt.

Wat zijn je werk- en schooltijden?

Tijdens de BVP ga je fulltime naar school volgens het rooster van het opleidingsinstituut.
Daarna werk je gedurende de gehele opleiding 32 uur per week en heb  je om de 3 tot 5 weken een schoolweek. Als leerling werk je niet in het weekend. Wanneer je gediplomeerd laborant bent, draai je weekenddiensten waarin je stand-by moet staan voor spoedpatiënten.

Wat leer je?

 Je leert onder andere hoe je:

 • medisch beeldvormende onderzoeken en behandelingen met straling voorbereidt en uitvoert;
 • berekeningen maakt met moderne apparatuur;
 • medische beelden bewerkt.

Wat kost het?

Het ziekenhuis waar je bent aangenomen betaalt jouw opleiding. Het kost je dus niets. Het kan wel zijn dat je het collegegeld moet terugbetalen wanneer je op eigen initiatief stopt met de opleiding of de opleiding niet haalt. Vraag naar de exacte voorwaarden bij het ziekenhuis waar je wilt solliciteren.

Wat ga ik verdienen?

 

Je start de opleiding met een beroepsvoorbereidende periode (BVP) van 3 maanden. Je gaat dan naar school en je werkt nog niet in het ziekenhuis. Tijdens de BVP ontvang je een zakgeldvergoeding.

Na de BVP ontvang je een leerling salaris:

Praktijkjaar Bruto per maand*
1 € 1.439
2 € 1.608
3 € 1.825
4 € 2.030

* op basis van 36 uur.

Wanneer je 22 jaar of ouder bent, wordt dit leerling salaris aangevuld tot het minimumloon.

Let op: Als je al een relevante opleiding in de zorg hebt afgerond, kan het zijn dat je vanaf de BVP hoger ingeschaald wordt. Vraag naar de exacte voorwaarden bij het ziekenhuis waar je wilt solliciteren.

Start je na de opleiding als gediplomeerd radiotherapeutisch laborant in het ziekenhuis? Dan word je ingeschaald in salarisschaal 50 van de CAO Ziekenhuizen.

Je startsalaris is dan € 2.526 bruto per maand op basis van 36 uur. Presteer je goed, dan ga je elk jaar één trede omhoog. Het maximumsalaris in deze functie is € 3.774 bruto per maand.

Op de bovenstaande bedragen zijn CAO wijzigingen voorbehouden.

 

Doorgroeimogelijkheden

Wil je je als radiotherapeutisch laborant ontwikkelen? Dat kan in 3 richtingen:

 1. Management: je kunt doorgroeien naar hoofd van de afdeling.
 2. Verder leren: je kunt de master vervolgopleiding Medical Imaging/Radiation Oncology doen, maar ook een heel andere master, bijvoorbeeld Gezondheidswetenschappen. Of je kunt bijvoorbeeld de master Evidence Based Practice in Healthcare gaan volgen om wetenschappelijk onderzoek (mede) te kunnen opzetten en te faciliteren. Nadat je twee jaar hebt gewerkt, kun je de master Physician Assistant volgen. Ook kun je een post hbo-opleiding volgen.
 3. Verbreden: je kunt ook praktijkopleider of docent worden.

Aanmelden = solliciteren

Je kunt het leerwerktraject radiotherapeutisch laborant starten, zodra je bij één van de ziekenhuizen bent aangenomen als ‘radiotherapeutisch laborant’ of ‘radiotherapeutisch laborant in opleiding’? Kijk op de vacaturepagina of er een leerling-vacature open staat.

Meer informatie?

Bekijk de website van het opleidingsinstituut Inholland of de website van NVMBR (Nederlandse Vereniging Medische Beeldvorming en Radiotherapie).