Radiodiagnostisch laborant

Je vindt techniek boeiend en je kunt ertegen om te werken met ernstig zieke patiënten of slachtoffers van een zwaar ongeluk. Je werkt graag zelfstandig, bent handig met computers en houdt van afwisseling.

Wat doe je als radiodiagnostisch laborant?

Als radiodiagnostisch laborant bekijk je een patiënt van binnen. Je vraagt je nu waarschijnlijk af: hoe doe je dat dan, want met het blote oog lukt dat toch niet? Klopt. Je ziet de binnenkant alleen met de hulp van röntgenstraling, geluidsgolven (echografie) of magnetische resonantie (MRI). Hiermee kun je ‘door het lichaam heen’ kijken. Dat is bijvoorbeeld belangrijk voor een bouwvakker met langdurige rugklachten. Hij wil weten of zijn rugzenuwen niet bekneld zijn. Met een MRI scanner kan een radiodiagnostisch laborant de zenuwbanen in beeld brengen. Maar het is ook belangrijk voor een voetballer die tijdens de training lelijk is gevallen. Hij wil weten of zijn voet gebroken is. Een radiodiagnostisch laborant maakt dan een röntgenfoto, zodat de arts kan vaststellen of zijn voet gebroken is.

Als radiodiagnostisch laborant maak je dus beelden, beoordeel je ze op hun technische kwaliteit en bekijk je of dat beeld voldoende informatie geeft, zodat de arts een diagnose kan stellen. Je gebruikt daarvoor moderne apparatuur die zorgvuldig moet worden bediend en afgesteld. De beelden die je hebt gemaakt, bespreek je met de arts, meestal een radioloog. Vaak werk je met een collega, maar jullie werken wel vrij zelfstandig.

Het komt ook regelmatig voor dat je op andere afdeling werkt dan Radiologie, bijvoorbeeld op de Spoedeisende Hulp (SEH), de operatiekamer of een verpleegafdeling. Dat gebeurt als een patiënt te ziek is om naar de afdeling Radiologie te komen, of als iemand na een ernstig ongeval met de ambulance naar het ziekenhuis wordt gebracht en super snel geholpen moet worden. Dan worden er direct op de SEH foto’s gemaakt.

Hoe is het patiëntencontact?

Je hebt meestal kort en intensief contact met patiënten. Vaak zijn die patiënten ziek of hebben ze veel pijn. Als radiodiagnostisch laborant ben je er voor hen om ze te helpen en te informeren voor en tijdens het onderzoek. Het kan ook voorkomen dat je een patiënt gerust moet stellen, want het kan best spannend zijn om in een MRI-scanner geschoven te worden!

Toon meer info

Welk niveau?

Voor dit leerwerktraject zijn er twee opleidingsvarianten:

 1. De duale opleiding Medische Beeldvorming en Radiotherapeutische Technieken (MBRT). Dit is een hbo-opleiding. Als je de opleiding hebt afgerond, ontvang je een bachelordiploma. Hiermee kun je na de opleiding ook aan het werk binnen de andere werkvelden in de richting straling: Radiotherapie, Nucleaire Geneeskunde en Echografie.
 2. De inservice opleiding tot radiodiagnostisch laborant. Dit is een opleiding op hbo-niveau. Als je de opleiding hebt afgerond, heb je een diploma op NLQF-niveau 6 op zak op. Dit diploma staat niet gelijk aan een bachelordiploma, maar is wel een geldig en erkend diploma voor het vak radiodiagnostisch laborant.

Toelatingseisen

 • havo/vwo-diploma (voorkeur wiskunde A of B en natuurkunde), of
 • mbo-niveau 4 diploma

 

**de ziekenhuizen kunnen ervoor kiezen om de vooropleidingseis te verhogen, dit wordt vermeld in de vacature.

Waar ben je goed in?

 • zelfstandig functioneren
 • interesse in apparatuur en computers
 • omgaan met patiënten
 • nauwkeurig en zorgvuldig werken
 • wis- en natuurkunde

Duur

 • duaal: 4 jaar.
 • inservice: 3 jaar.

Wanneer?

Als het ziekenhuis een opleidingsplaats heeft, plaatst het een vacature. Dit is meestal rond februari/maart. Je kunt dan solliciteren op de vacature. Ben je aangenomen? Dan kun je je inschrijving bij het opleidingsinstituut regelen. De opleiding start vervolgens in september.

Waar?

De ziekenhuizen werken samen met opleidingsinstituten, waar je het theoretische deel van de opleiding volgt:

Ziekenhuis Opleidingsinstituut
Haaglanden Medisch Centrum Duaal: Inholland
Reinier de Graaf Duaal: Inholland
HagaZiekenhuis Duaal: Inholland
LangeLand Ziekenhuis Inservice: Erasmus MC

Weet je nog niet welk werkveld binnen de richting straling je het leukst vindt? Dan is het handig om bij Inholland het eerste jaar voltijd naar school te gaan. Je kunt dan na elk schooljaar alsnog solliciteren op een duale opleidingsplaats (leerling-vacature) in het werkveld dat je het meest aanspreekt.

Wat zijn je werk- en schooltijden?

Tijdens de BVP ga je fulltime naar school volgens het rooster van het opleidingsinstituut.
De werktijden verschillen per opleiding; tijdens de duale opleiding werk je 32 uur per week en tijdens de inservice opleiding werk je 36 uur per week. Omdat er 24/7 beelden gemaakt moeten kunnen worden, werk je ook in het weekend en ’s nachts. Daarnaast heb je om de 3 tot 5 weken een schoolweek.

Wat leer je?

Je leert onder andere hoe je:

 • medisch beeldvormende onderzoeken en behandelingen met straling voorbereidt en uitvoert;
 • berekeningen maakt met moderne apparatuur;
 • medische beelden bewerkt.

Wat kost het?

Het ziekenhuis waar je bent aangenomen, betaalt jouw opleiding. Het kost je dus niets. Het kan wel zijn dat je het collegegeld moet terugbetalen als je op eigen initiatief stopt met de opleiding of de opleiding niet haalt. Vraag naar de exacte voorwaarden bij het ziekenhuis waar je wilt solliciteren.

Wat ga ik verdienen?

Je start de opleiding met een beroepsvoorbereidende periode (BVP) van 4,5 maand. Je gaat dan naar school en je werkt nog niet in het ziekenhuis. Tijdens de BVP ontvang je een zakgeldvergoeding.

Na de BVP ontvang je een leerling-salaris:

Praktijkjaar Bruto per maand*
1 € 1.439
2 € 1.608
3 € 1.825
4 € 2.030

Wanneer je 22 jaar of ouder bent, wordt dit leerling salaris aangevuld tot het minimumloon.* op basis van 36 uur.

Let op: Als je al een relevante opleiding in de zorg hebt afgerond, kan het zijn dat je vanaf de BVP hoger ingeschaald wordt. Vraag naar de exacte voorwaarden bij het ziekenhuis waar je wilt solliciteren.

Start je na de opleiding als gediplomeerd radiodiagnostisch laborant, dan word je ingeschaald in salarisschaal 50 van de CAO Ziekenhuizen.

Je startsalaris is dan € 2.526 bruto per maand op basis van 36 uur. Presteer je goed, dan ga je elk jaar één trede omhoog. Het maximumsalaris in deze functie is € 3.774 bruto per maand.

Op de bovenstaande bedragen zijn CAO wijzigingen voorbehouden.

Doorgroeimogelijkheden

Wil je je als radiodiagnostisch laborant ontwikkelen? Dat kan in 3 richtingen:

 1. Management: je kunt doorgroeien naar hoofd van de afdeling.
 2. Verder leren: je kunt je specialiseren door middel van een post HBO-opleiding in MRI, Echo of Angiografie, maar ook je kan bijvoorbeeld ook een master Medical Imaging/Radiation Oncology gaan doen. Of je kunt bijvoorbeeld de master Evidence Based Practice in Healthcare gaan volgen om wetenschappelijk onderzoek (mede) te kunnen opzetten en te faciliteren. Nadat je twee jaar hebt gewerkt, kun je de master Physician Assistant volgen. Ook kun je een post hbo-opleiding volgen.
 3. Verbreden: je kunt ook praktijkopleider of docent worden.

Aanmelden = solliciteren

Je kunt het leerwerktraject radiodiagnostisch laborant starten, zodra je bij één van de ziekenhuizen bent aangenomen als ‘radiodiagnostisch laborant’ of ‘radiodiagnostisch laborant in opleiding’. Kijk op de vacaturepagina of er een leerling-vacature open staat.

Meer informatie?

Bekijk de website van de opleidingsinstituten Inholland en Erasmus MC of de website van NVMBR (Nederlandse Vereniging Medische Beeldvorming en Radiotherapie).