Medisch nucleair werker

Je vindt techniek boeiend, maar je vindt werken met mensen ook interessant. Je wordt niet zenuwachtig als je zelfstandig moet werken en je houdt van afwisseling en verandering. Herken je jezelf hierin?

Wat doe je als medisch nucleair werker?

Op de afdeling Nucleaire Geneeskunde komen patiënten van alle leeftijden met allerlei soorten aandoeningen. Meestal functioneert bij hen een orgaan niet goed. Dat kan betekenen dat ze ziek zijn. Als medisch nucleair werker onderzoek en behandel je deze patiënten met behulp van radioactieve stoffen. Dat gaat als volgt: je geeft de patiënt een beetje radioactieve stof. Dat doe je meestal via een injectie, maar de patiënt kan dit ook via voedsel of door in te ademen binnenkrijgen.

De organen nemen die stoffen op en verwerken ze. Vervolgens vang je met een speciale camera de straling van de radioactieve stoffen op en bouw je die via de computer om tot een afbeelding. In feite maak je zo een ‘foto’ binnenin een lichaam. Zo’n foto gebruik je om vast te stellen wat een patiënt mankeert. Je kunt bijvoorbeeld ontdekken dat een orgaan niet goed functioneert of dat er een ontsteking is in het lichaam.

Je kunt bijvoorbeeld met behulp van een renografie in beeld brengen of de nieren van een patiënt goed functioneren. Bij dit onderzoek dien jij als medisch nucleair werker de patiënt radioactieve stof toe via een infuus, waarna je met een gammacamera een foto van de nieren maakt. Op de foto zie je waar de radioactieve stof in het lichaam zit. Vervolgens bereken je hoeveel straling er in de nieren zit en hoe die straling afneemt richting de blaas. Zo kun je zien of de nieren en de blaas goed samenwerken. Blijkt uit de foto’s dat de radioactieve stof langzamer dan gemiddeld van de nieren naar de blaas gaat, dan kan het zijn dat de nieren niet goed werken.

Soms wordt van de patiënt een CT-scan gemaakt. Dan worden de radioactieve stoffen in het lichaam met röntgenstraling gecombineerd. Hierdoor kan een arts nog meer informatie krijgen.

De onderzoeken doe je zelfstandig of in teamverband. Meestal met andere laboranten, maar ook regelmatig met andere disciplines, zoals nucleair geneeskundigen of verpleegkundigen. Je hebt veel afwisseling in je werk, omdat je met verschillende onderzoekstechnieken te maken hebt, zoals gammacamera’s, SPECT-CT, PET scan en PET-CT scan.

Hoe is het patiëntencontact?

Je begeleidt de patiënten voor, tijdens en na het onderzoek. Je bent dus intensief bij de patiënt betrokken.

Toon meer info

Welk niveau?

De opleiding tot medisch nucleair werker ( Medische Beeldvorming en Radiotherapeutische Technieken – MBRT) is een hbo-opleiding. Bij deze opleiding word je opgeleid voor alle werkvelden van de richting straling en hiermee kun je na de opleiding dus ook aan het werk binnen de andere werkvelden van de richting straling.

Toelatingseisen

 • havo/vwo–diploma met wiskunde A of B, of
 • mbo-niveau 4 diploma

 

**de ziekenhuizen kunnen ervoor kiezen om de vooropleidingseis te verhogen, dit wordt vermeld in de vacature.

Waar ben je goed in?

 • zelfstandig functioneren
 • interesse in apparatuur en computers
 • omgaan met patiënten
 • nauwkeurig en zorgvuldig werken
 • wis- en natuurkunde

Duur

4 jaar.

Wanneer starten?

Als het ziekenhuis een opleidingsplaats heeft, plaatst het een vacature. Je kunt dan solliciteren op de vacature. Ben je aangenomen als leerling medisch nucleair werker? Dan kun je je inschrijving bij het opleidingsinstituut regelen. De opleiding start vervolgens in september.

Waar?

Om medisch nucleair werker te worden, volg je de opleiding Medische Beeldvorming en Radiotherapeutische Technieken (MBRT) bij Inholland in Haarlem. Tijdens de opleiding krijg je les in vier werkvelden van de richting straling: Radiodiagnostiek, Radiotherapie, Nucleaire Geneeskunde en Echografie.

Weet je al dat je het werkveld nucleaire geneeskunde het leukst vindt? Dan solliciteer je op dit leerwerktraject bij een ziekenhuis naar keuze:

Wil je niet direct kiezen voor één werkveld? Dan is het handig om eerst voltijd naar school te gaan. Je kunt dan na elk schooljaar alsnog solliciteren op een leerling-vacature in het werkveld dat je het meeste aanspreekt.

Wat zijn je werk- en schooltijden?

Tijdens de BVP ga je fulltime naar school volgens het rooster van het opleidingsinstituut. De onderzoeken die je als medisch nucleair werker uitvoert, vinden meestal tijdens kantooruren plaats. Je werkt tijdens de opleiding 32 uur per week en je hebt om de 3 tot 5 weken een schoolweek. In het 4e jaar heb je elke donderdag een terugkomdag.

Wat leer je?

 Je leert onder andere:

 • hoe je medisch beeldvormende onderzoeken en behandelingen met radioactieve stoffen voorbereidt en uitvoert;
 • hoe je berekeningen maakt met moderne apparatuur en hoe je medische beelden bewerkt;
 • de theorie en (in mindere mate) de praktijk van de andere drie werkvelden: Radiodiagnostiek, Radiotherapie en Echografie.

Wat kost het?

Het ziekenhuis waar je bent aangenomen betaalt jouw opleiding. Het kost je dus niets. Het kan wel zijn dat je het collegegeld moet terugbetalen als je op eigen initiatief stopt met de opleiding of als je de opleiding niet haalt. Vraag naar de exacte voorwaarden bij het ziekenhuis waar je wilt solliciteren.

Wat ga ik verdienen?

Je start de opleiding met een beroepsvoorbereidende periode (BVP) van 3 maanden. Je gaat dan naar school en je werkt nog niet in het ziekenhuis. Tijdens de BVP ontvang je een zakgeldvergoeding.

Na de BVP ontvang je een leerling-salaris:

 

Praktijkjaar Bruto per maand*
1 € 1.439
2 € 1.608
3 € 1.825
4 € 2.030

*op basis van 36 uur

Wanneer je 22 jaar of ouder bent, wordt dit leerling salaris aangevuld tot het minimumloon.

Let op: Als je al een relevante opleiding in de zorg hebt afgerond, kan het zijn dat je vanaf de BVP hoger ingeschaald wordt. Vraag naar de exacte voorwaarden bij het ziekenhuis waar je wilt solliciteren.

Start je na de opleiding als gediplomeerd medisch nucleair, dan word je ingeschaald in salarisschaal 50 van de CAO Ziekenhuizen op basis van 36 uur.

Je startsalaris is dan € 2.526 bruto per maand op basis van 36 uur. Presteer je goed, dan ga je elk jaar één trede omhoog. Het maximumsalaris in deze functie is € 3.774 bruto per maand.

Op de bovenstaande bedragen zijn CAO wijzigingen voorbehouden.

Doorgroeimogelijkheden

Wil je je als medisch nucleair werker ontwikkelen? Dat kan in drie richtingen:

 1. Management: je kunt doorgroeien naar hoofd van de afdeling.
 2. Verder leren: je kunt de master vervolgopleiding doen: Medical Imaging/Radiation Oncology, maar ook een heel andere master, bijvoorbeeld Gezondheidswetenschappen. Of je kunt bijvoorbeeld de master Evidence Based Practice in Healthcare gaan volgen om wetenschappelijk onderzoek (mede) te kunnen opzetten en te faciliteren. Nadat je twee jaar hebt gewerkt, kun je de master Physician Assistant volgen. Ook kun je een post hbo-opleiding volgen.
 3. Verbreden: je kunt ook praktijkopleider of docent worden.

Aanmelden = solliciteren

Je kunt het leerwerktraject medisch nucleair werker starten, zodra je bij één van de ziekenhuizen bent aangenomen als ‘leerling medisch nucleair werker’ of ‘medisch nucleair werker in opleiding’. Kijk op de vacaturepagina of er een leerling-vacature open staat.

Meer informatie?

Bekijk de website van het opleidingsinstituut Inholland of de website van NVMBR (Nederlandse Vereniging Medische Beeldvorming en Radiotherapie).