Medewerker steriele medische hulpmiddelen (MSMH)

Geen detail zie je over het hoofd; nauwkeurig werken zit in je bloed. Techniek boeit jou en je werkt graag in teamverband. Als dat allemaal op jou van toepassing is, dan is het leerwerktraject medewerker steriele medische hulpmiddelen (MSMH) een goede keuze.

Wat doe je als medewerker steriele medische hulpmiddelen (MSMH)?

Wat doet een ziekenhuis na een operatie of onderzoek op een poli met alle pincetten, scharen, boren, zagen, schroeven en overige instrumenten? Eenmaal gebruikt zijn ze vuil, niet meer steriel en kunnen ze kapot zijn. Een operatie start nooit zonder instrumenten die 100% werken en steriel zijn. Als medewerker steriele medische hulpmiddelen zorg je daarvoor. Een belangrijke functie dus, want zonder schone, juiste en werkende instrumenten kan er geen operatie of onderzoek op een poli plaatsvinden.

Zodra een operatie afgerond is, reinig en desinfecteer jij de gebruikte instrumenten. Vervolgens verpak en steriliseer je ze, zodat ze klaar liggen voor de volgende operatie. Bij alles wat je doet, is het superbelangrijk dat je volgens vaste richtlijnen werkt. Stel je eens voor wat er kan gebeuren als een chirurg opereert met instrumenten die niet steriel zijn! Een patiënt kan besmet raken met een ziekte of infectie. Dat wil je niet. Zelf wil je natuurlijk ook niet besmet raken. Daarom werk je heel secuur en draag je altijd handschoenen, een mondkapje en een operatiepak.

Gebruikelijk is dat je op een dag regelmatig van werkplek wisselt. Zo blijft je werk afwisselend en blijf jij scherp om je werk zorgvuldig te kunnen blijven doen. Als MSMH heb je te maken met operatieassistenten, artsen en verpleegkundigen. Zij vertrouwen erop dat jij hen instrumenten levert die schoon en steriel zijn en goed functioneren. Sommige ziekenhuizen hebben een eigen sterilisatieafdeling, andere besteden dit uit aan een sterilisatiebedrijf. Het verschilt daarom per ziekenhuis waar je werkt. In ieder geval werk je vooral met je MSMH collega’s samen.

Hoe is het patiëntencontact?

Als MSMH heb je geen patiëntencontact. Achter de schermen zorg je ervoor dat er steriele en werkende instrumenten voor de operateur klaarliggen.

Toon meer info

Welk niveau?

De opleiding tot medewerker steriele medische hulpmiddelen is een mbo-niveau 3 opleiding.

Toelatingseisen

 • minimaal diploma vmbo kader, gemengde of theoretische leerweg, of
 • mbo-niveau 2 diploma, of
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo

 

**de ziekenhuizen kunnen ervoor kiezen om de vooropleidingseis te verhogen, dit wordt vermeld in de vacature.

Waar ben je goed in?

 • zorgvuldig en gestructureerd werken
 • technisch inzicht
 • prioriteiten stellen (als het druk is)
 • zowel zelfstandig als in teamverband werken volgens vaste procedures en protocollen
 • flexibel zijn: je hebt geen 9-5 mentaliteit
 • communicatieve vaardigheden

Duur

2 jaar.

Wanneer starten?

Als het ziekenhuis een opleidingsplaats heeft, plaatst het een vacature. Je kunt dan solliciteren op de vacature. Ben je aangenomen? Dan kun je je inschrijving bij het opleidingsinstituut regelen. De opleiding start vervolgens in augustus, september of februari.

Waar?

Je kunt de opleiding volgen bij:

Het theoretische deel van de opleiding volg je bij één van de drie opleidingsinstituten waarmee de ziekenhuizen samenwerken:

Wat zijn je werk- en schooltijden?

Je gaat 1 dag in de week naar school en werkt daarnaast 32 tot 36 uur op de centrale sterilisatie afdeling (CSA). Omdat er ook ’s nachts en in het weekend geopereerd wordt, heb je als MSMH geen 9 tot 5 baan. Je werkt in wisseldiensten, die je afwisselt met collega’s. Hierdoor hoef je niet elk weekend te werken.

Wat leer je?

Tijdens de opleiding tot MSMH:

 • leer je hoe je vuil instrumentarium reinigt en desinfecteert, en schoon instrumentarium steriliseert;
 • heb je een uiteenlopend vakkenpakket: van instrumentenkennis en anatomie tot Nederlands, rekenen en burgerschap;
 • loop je verschillende stages, bijvoorbeeld op de OK en Endoscopie.

Wat kost het?

Als je de BBL-opleiding volgt, betaalt het ziekenhuis waar je bent aangenomen  jouw opleiding. Het kost je dus niets. Het kan wel zijn dat je het collegegeld moet terugbetalen als je op eigen initiatief stopt met de opleiding, of de opleiding niet haalt. Vraag naar de exacte voorwaarden bij het ziekenhuis waar je wilt solliciteren.

Wat ga ik verdienen?

Gedurende je opleiding ontvang je een leerling salaris, dit geldt alleen als je een BBL-opleiding volgt.

Praktijkjaar Bruto per maand*
1 € 1.374
2 € 1.535
3 € 1.742

* op basis van 36 uur.

Wanneer je 22 jaar of ouder bent, wordt dit leerling salaris aangevuld tot het minimumloon.

Let op: Als je al een relevante opleiding in de zorg hebt afgerond, kan het zijn dat je tijdens je opleiding hoger ingeschaald wordt. Vraag naar de exacte voorwaarden bij het ziekenhuis waar je wilt solliciteren.

Start je na de opleiding als gediplomeerd MSMH? Dan word je ingeschaald in salarisschaal 30 of 35 van de CAO Ziekenhuizen.

Het startsalaris van salarisschaal 30 is € 1.841 bruto per maand op basis van 36 uur. Presteer je goed, dan ga je elk jaar één trede omhoog. Het maximumsalaris in deze schaal is € 2.741. In schaal 35 is je startsalaris € 1.938 en je maximumsalaris € 2.882 bruto per maand.

Op de bovenstaande bedragen: CAO wijzigingen voorbehouden.

Doorgroeimogelijkheden

Wil je je als MSMH ontwikkelen? Dat kan in 2 richtingen:

 1. Management: je kunt doorgroeien naar een rol als teamleider.
 2. Verder leren: als je klaar bent met je opleiding, kun je een mbo-niveau 4 opleiding volgen, bijvoorbeeld verpleegkunde. Vervolgens heb je de mogelijkheid om door te stromen naar het hbo.

Aanmelden = solliciteren

Je kunt het leerwerktraject medewerker steriele medische hulpmiddelen starten, zodra je bij één van de ziekenhuizen bent aangenomen als ‘leerling medewerker steriele medische hulpmiddelen’ of ‘medewerker steriele medische hulpmiddelen in opleiding’. Kijk op de vacaturepagina of er een leerling-vacature open staat.

Meer informatie?

Bekijk de website van de opleidingsinstituten: mboRijnland, Deltion College en Summa College, of de website van de SVN (Sterilisatie Vereniging Nederland).