Mbo-verpleegkundige

Het past bij je als je van afwisseling houdt en voor alles een oplossing weet. Maar je moet het ook leuk vinden om met mensen te werken en stressbestendig zijn. En wat dacht je van injecties geven of een katheter inbrengen? Daar moet je handig voor zijn!

Wat doe je als verpleegkundige?

Als verpleegkundige verzorg en begeleid je patiënten tijdens hun verblijf in het ziekenhuis. Vaak doe je dat voor een afdeling met een bepaald specialisme. Dat kan een snijdend of beschouwend specialisme zijn:

 • Op snijdende afdelingen (bijvoorbeeld de chirurgie of orthopedie) liggen patiënten die geopereerd zijn of moeten worden, bijvoorbeeld omdat ze een nieuwe heup krijgen na een val, of een dikke darmoperatie omdat een deel van de dikke darm niet goed functioneert.
 • Op beschouwende afdelingen (bijvoorbeeld interne geneeskunde, neurologie of oncologie) liggen patiënten die een onderzoek, behandeling of therapie ondergaan, bijvoorbeeld patiënten met diabetes, Parkinson, een hersenbloeding of kanker.

Daarnaast zijn er patiënten die voor een dagbehandeling naar het ziekenhuis komen. Zij mogen na hun behandeling of onderzoek weer naar huis. Ook zijn er patiënten die via de Spoedeisende Hulp binnen komen. Zij moeten worden opgevangen en behandeld. Kortom: als verpleegkundige ben je op alle afdelingen het middelpunt in de zorg aan patiënten. Je kunt wel stellen dat je als verpleegkundige een belangrijke rol hebt!

Als verpleegkundige verzorg je dagelijks een vaste groep patiënten. Denk daarbij aan de dagelijkse wasbeurt, bloeddruk meten, injecties geven en wonden verzorgen. Ook het bedienen en bewaken van de apparatuur waarop de patiënt is aangesloten – zoals een infuus of hartbewakingsapparatuur – is een belangrijke taak van de verpleegkundige. Je hebt dus veel verantwoordelijkheden.

Tijdens je dienst ben je intensief betrokken bij de verzorging van een patiënt. Wordt een patiënt onverwacht zieker? Dan ben jij vaak de eerste die dat ziet en jij bent degene die zal moet inschatten of het nodig is om de hulp in te schakelen van een dokter. Ook is het belangrijk om de patiënt, familie en naasten goed voor te lichten en te begeleiden tijdens het verblijf in het ziekenhuis. Daarnaast maak je rapportages over de patiënt. Hierin leg je onder andere vast hoe het met de patiënt gaat en welke onderzoeken een patiënt heeft gehad. Zo’n rapportage is belangrijk, omdat de arts dit gebruikt bij de behandeling van de patiënt. Op basis hiervan bepaalt hij bijvoorbeeld welke en hoeveel medicijnen de patiënt krijgt. Maar de collega die jouw dienst overneemt gebruikt dit rapport ook, zodat hij op de hoogte is van de toestand van de patiënt.

Als verpleegkundige werk je intensief samen met je collega’s en met artsen. Jullie bespreken de toestand van de patiënt en de verdere behandeling. Je hebt ook te maken met diëtisten of fysiotherapeuten die op de afdeling komen om patiënten binnen hun vakgebied te behandelen en de ins en outs over een patiënt willen horen.

Hoe is het patiëntencontact?

Inmiddels heb je vast door dat je als verpleegkundige heel veel contact hebt met patiënten. Verzorgen, begeleiden, geruststellen, troosten, bewaken en informeren van patiënten: dit zijn allemaal taken van een verpleegkundige.

Wat is het verschil tussen een mbo- en hbo-verpleegkundige?

Een mbo-verpleegkundige wordt ook wel basisverpleegkundige genoemd. Je richt je hierbij vooral op de patiëntenzorg. Je plant en voert zelfstandig de zorg uit op basis van vaste richtlijnen.

Een hbo-verpleegkundige wordt ook wel een regieverpleegkundige genoemd. Als regieverpleegkundige ben je regisseur over het hele zorgproces. Dit betekent dat je je naast de patiëntenzorg ook bezighoudt met het ontwikkelen van richtlijnen waarbinnen het werk wordt uitgevoerd. Je doet bijvoorbeeld onderzoek en maakt verbeterplannen. Dit doe je om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Je onderzoekt bijvoorbeeld hoe je het beste een open geïnfecteerde wonden kunt spoelen: met kraanwater of met fysiologisch zout?

Steeds meer hbo-verpleegkundigen

De patiëntenzorg in het ziekenhuis wordt steeds complexer. Hierdoor leiden steeds meer ziekenhuizen alleen nog maar hbo-verpleegkundigen op.

Toon meer info

Welk niveau?

De opleiding tot mbo-verpleegkundige is een mbo-niveau 4 opleiding.

Toelatingseisen

 • diploma vmbo gemengde of theoretische leerweg, of
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo, of
 • mbo-niveau 3 diploma, of
 • verzorgende IG opleiding (de opleiding duurt in dit geval in 3 jaar), of
 • 1 jaar of 2 jaar BOL opleiding bij ROC Mondriaan of 2 jaar bij mboRijnland
 • minimaal 18 jaar wanneer je start als leerling in het ziekenhuis

 

**de ziekenhuizen kunnen ervoor kiezen om de vooropleidingseis te verhogen, dit wordt vermeld in de vacature.

Waar ben je goed in?

 • inleven in patiënten
 • nauwkeurig en zorgvuldig werken
 • mondeling en schriftelijk communiceren
 • overzicht bewaren als het druk is

Duur

4 jaar. Ben je verzorgende IG? Als je het toelatingsexamen behaalt, kun je de opleiding in 3 jaar volgen.

Waar?

Je kunt de het BBL-traject bij de onderstaande ziekenhuizen volgen. De ziekenhuizen hebben een samenwerkingsverband met een opleidingsinstituut, waar je het theoretische deel van de opleiding volgt. Let op: In het LangeLand Ziekenhuis en het HagaZiekenhuis, kun je het BBL-traject pas starten na minimaal 2 jaar BOL-opleiding.

Ziekenhuis Opleidingsinstituut
Haaglanden Medisch Centrum ROC Mondriaan
LangeLand Ziekenhuis mboRijnland
HagaZiekenhuis ROC Mondriaan

Wanneer starten?

De opleiding mbo-verpleegkundige start in september en februari. Je kunt de BBL-variant (werken en leren) pas starten wanneer je bij een ziekenhuis bent aangenomen als leerling verpleegkundige. Het verschilt per ziekenhuis wanneer je kunt starten met de BBL-variant van de opleiding (en dus het leerwerktraject):

Als het ziekenhuis een opleidingsplaats heeft, plaatst het een vacature. Je kunt dan solliciteren op de vacature. Dit is meestal in de periode november t/m maart. Je kunt dan solliciteren op de vacature. Het kan zo zijn dat je dan de BOL-opleiding volgt. Ben je aangenomen als leerling verpleegkundige? Dan start je met het leerwerktraject. Voor BOL-leerlingen betekent dit dat je overstapt naar de BBL-variant.

Wat zijn je werk- en schooltijden?

Als leerling-verpleegkundige werk je 3 of 4 dagen per week en ga je 1 dag in de week naar school. Je werkt niet alleen overdag, maar ook ’s avonds, ’s nachts en in het weekend.

Wat leer je?

 Je leert onder andere hoe je:

 • een verpleegplan schrijft;
 • gesprekken voert met patiënten en hun familie;
 • verpleegtechnische handelingen uitvoert (bijvoorbeeld injecteren of een katheter plaatsen);
 • de zorg voor de patiënt coördineert.

Wat kost het?

Zolang je de BOL-opleiding volgt, betaal je de opleiding zelf. De opleidingskosten bestaan uit lesgeld, schoolkosten (bijvoorbeeld boeken) en reiskosten. Zodra je bent aangenomen als leerling-verpleegkundige in het ziekenhuis, betaalt het ziekenhuis jouw opleiding. Vanaf dat moment kost het je dus niets. Het kan wel zijn dat je het collegegeld moet terugbetalen als je op eigen initiatief stopt met de opleiding of de opleiding niet haalt. Vraag naar de exacte voorwaarden bij het ziekenhuis waar je wilt solliciteren.

Wat ga ik verdienen?

Vanaf het moment dat je bent aangenomen als leerling, ontvang je gedurende je opleiding een leerling-salaris:

Praktijkjaar Bruto per maand*
1 € 1.439
2 € 1.608
3 € 1.825
4 € 2.030

* op basis van 36 uur.

Wanneer je 22 jaar of ouder bent, wordt dit leerling salaris aangevuld tot het minimumloon.

Let op: Als je al een relevante opleiding in de zorg hebt afgerond, kan het zijn dat je tijdens je opleiding hoger ingeschaald wordt. Vraag naar de exacte voorwaarden bij het ziekenhuis waar je wilt solliciteren.

Ga je na je opleiding aan de slag als gediplomeerd mbo-verpleegkundige, dan word je ingeschaald in salarisschaal 45 van de CAO Ziekenhuizen.

Je startsalaris is dan € 2.319 bruto per maand op basis van 36 uur. Presteer je goed, dan ga je elk jaar één trede omhoog. Het maximumsalaris in deze functie is € 3.322 bruto per maand.

Op de bovenstaande bedragen zijn CAO wijzigingen voorbehouden.

Doorgroeimogelijkheden

Wil je je als verpleegkundige ontwikkelen? Dat kan in deze richtingen:

 1. Verder leren: bijvoorbeeld door het volgen van een hbo-v opleiding.
 2. Verbreden: je kunt ook praktijkopleider of docent worden.
 3. Specialiseren: er zijn tal van specialismen waarbinnen je je kunt specialiseren, zoals kinderverpleegkundige, oncologie verpleegkundige, endoscopieverpleegkundige, hematologie verpleegkundige, verkoeververpleegkundige, obstetrie- en gynaecologieverpleegkundige of longverpleegkundige.

Aanmelden = solliciteren

Je kunt het leerwerktraject mbo-verpleegkundige starten, zodra je bij één van de ziekenhuizen bent aangenomen als ‘leerling mbo-verpleegkundige’ of ‘mbo-verpleegkundige in opleiding’. De meeste leerlingplekken worden in samenwerking met school vervuld. Voor enkele plekken wordt een vacature verspreid. Kijk op de vacaturepagina of er een leerling-vacature open staat.

Meer informatie?

Bekijk de website van de opleidingsinstituten ROC Mondriaan en mboRijnland, of de website van V&VN (Vereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland).