Longfunctieanalist

Wil jij werken in de zorg en zoek je veel afwisseling? Vind je het leuk om contact te hebben met patiënten en hen te coachen tijdens een onderzoek? Dan is longfunctieanalist een leerwerktraject dat bij je past!

Wat doe je als longfunctieanalist?

Als longfunctieanalist werk je op de longfunctieafdeling van een ziekenhuis. Je onderzoekt het functioneren van de longen van patiënten met ademhalingsklachten. Probeer maar eens door een rietje te ademen. Je zal snel merken: dat ademt niet lekker. Patiënten die benauwd zijn, ervaren dat dagelijks. Als longfunctieanalist doe je onderzoek naar de oorzaak van deze klachten. Hierbij meet je onder andere de longinhoud en hoe snel een patiënt kan in- en uitademen. Misschien is de patiënt wel benauwd omdat de luchtwegen gevoelig zijn, of omdat hij voor bepaalde stoffen overgevoelig is. Jouw metingen helpen om de oorzaak op te sporen.

Maar je onderzoekt patiënten op meer dan alleen benauwdheid. Om te meten in hoeverre lichamelijke inspanning voor klachten zorgt, laat je een patiënt een fiets- of loopbandtest doen. Als longfunctieanalist ben je dagelijks patiënten aan het coachen en motiveren om een test of doel te halen. Je kan je rol dan misschien wel het best omschrijven als een sportcoach. Vanaf de zijlijn moedig je je team (de patiënt) aan om het beste uit zichzelf naar boven te halen.

Heb je een onderzoek afgerond, dan beoordeel je of de onderzoeken naar tevredenheid zijn verlopen. De resultaten rapporteer je aan de longarts. Mede op basis van deze resultaten stelt longarts vast wat de oorzaak is van de longproblemen en wat de juiste behandeling is. Het is dus cruciaal dat je nauwkeurig werkt en helder communiceert.

Het grootste deel van de tijd werk je zelfstandig met een patiënt, maar je overlegt regelmatig met de longarts en je collega’s. Daarom moet je zowel zelfstandig als in teamverband gemakkelijk je weg kunnen vinden. Daarnaast moet je om kunnen gaan met patiënten van alle leeftijden: van kleine kinderen tot hoogbejaarden.

Hoe is het patiëntencontact?

Als longfunctieanalist heb je te maken met patiënten van alle leeftijden: van kinderen tot hoogbejaarden. Ze kunnen lichte klachten hebben, maar ook ernstig ziek zijn. Je hebt veel en intensief contact met ze. Sommige onderzoeken duren wel anderhalf uur en de meeste patiënten komen regelmatig terug voor herhalingsonderzoeken. Voor en na het onderzoek leg je hen uit wat er gaat gebeuren en stel je ze gerust. Het kan gebeuren dat een patiënt tijdens een longfunctieonderzoek benauwd wordt. Aan jou dan de taak om ervoor te zorgen dat de patiënt door de juiste coaching actief blijft meewerken en een maximale prestatie levert.

Toon meer info

Welk niveau?

Het leerwerktraject longfunctieanalist is een hbo-opleiding.

Toelatingseisen

 • havo/vwo-diploma (voorkeur profiel Natuur & Techniek), of
 • mbo-niveau 4 diploma (voorkeur richting gezondheidszorg of techniek)

 

**de ziekenhuizen kunnen ervoor kiezen om de vooropleidingseis te verhogen, dit wordt vermeld in de vacature.

Waar ben je goed in?

 • nauwkeurig werken
 • omgaan met techniek
 • zelfstandig functioneren
 • coachen en motiveren

Duur

4 jaar.

Wanneer starten?

Als het ziekenhuis een opleidingsplaats heeft, plaatst het een vacature. Je kunt dan solliciteren op de vacature. Ben je aangenomen als leerling longfunctieanalist? Dan wordt je inschrijving bij het opleidingsinstituut geregeld. Je overlegt met het ziekenhuis wanneer je start met de opleiding.

Waar?

Je kunt de opleiding volgen bij:

De ziekenhuizen werken samen met de LOI, waar je het theoretische deel van de opleiding volgt. Deze opleiding is een thuisstudie. Je bepaalt dus zelf waar en wanneer je studeert. Je studeert zelfstandig en hebt periodiek contactdagen.

Wat zijn je werk- en schooltijden?

De onderzoeken die je als longfunctieanalist uitvoert, vinden tijdens kantooruren plaats. Je werkt dus overdag van maandag tot en met vrijdag. Je werkt 32 tot 36 uur per week, verdeeld over 4 of 5 werkdagen. Daarnaast besteed je ongeveer 15 uur per week aan zelfstudie.

Wat leer je?

Je leert onder andere:

 • basisvaardigheden voor de zorgprofessional;
 • meettechnieken voor longfysiologie, longziekten en longfunctie;
 • praktische vaardigheden, bijvoorbeeld het meten van de longinhoud van een patiënt;
 • hoe je een hbo-afstudeeropdracht maakt.

Wat kost het?

Het ziekenhuis waar je bent aangenomen, betaalt jouw opleiding. Het kost je dus niets. Het kan wel zijn dat je het collegegeld moet terugbetalen wanneer je op eigen initiatief stopt met de opleiding of wanneer je de opleiding niet haalt. Vraag naar de exacte voorwaarden bij het ziekenhuis waar je wilt solliciteren.

Wat ga ik verdienen?

Gedurende de opleiding krijg je een leerling salaris:

Praktijkjaar Bruto per maand*
1 € 1.439
2 € 1.608
3 € 1.825
4 € 2.030

* op basis van 36 uur.

Wanneer je 22 jaar of ouder bent, wordt dit leerling salaris aangevuld tot het minimumloon.

Let op: Als je al een relevante opleiding in de zorg hebt afgerond, kan het zijn dat je tijdens je opleiding hoger ingeschaald wordt. Vraag naar de exacte voorwaarden bij het ziekenhuis waar je wilt solliciteren.

Ga je na je opleiding aan de slag als gediplomeerd longfunctieanalist, dan word je ingeschaald in salarisschaal 50 van de CAO Ziekenhuizen.

Je startsalaris is dan € 2.526 bruto per maand op basis van 36 uur. Presteer je goed, dan ga je elk jaar één trede omhoog. Het maximumsalaris in deze functie is € 3.774 bruto per maand.

Op de bovenstaande bedragen zijn CAO wijzigingen voorbehouden.

Doorgroeimogelijkheden

Je kunt je ontwikkelen in 2 richtingen:

 1. Specialiseren: als longfunctieanalist kun je doorgroeien naar senior longfunctieanalist.
 2. Verder leren: er is geen specifieke opleiding die aansluit op deze opleiding. Je kunt wel een opleiding volgen tot praktijkbegeleider. Hierbij leer je hoe je nieuwe longfunctieanalisten opleidt. Wil je na het behalen van het diploma longfunctieanalist doorstuderen? Dan heb je de mogelijkheid om een post hbo-opleiding (bijvoorbeeld Research verpleegkundige), of een masteropleiding (bijvoorbeeld Clinical epidemiology) te doen.

Aanmelden = solliciteren

Je kunt het leerwerktraject longfunctieanalist starten, zodra je bij één van de ziekenhuizen bent aangenomen als ‘’leerling longfunctieanalist’’ of ‘’longfunctieanalist in opleiding’’. Kijk op de vacaturepagina of er een leerling-vacature open staat.

Meer informatie?

Bekijk dan de website van het opleidingsinstituut LOI, of de website van NVLA (Nederlandse Vereniging van Longfunctie Analisten).