Hbo-verpleegkundige

Het past bij je als je van afwisseling houdt en voor alles een oplossing weet. Maar je moet het ook leuk vinden om met mensen te werken en stressbestendig zijn. En wat dacht je van injecties geven of een katheter inbrengen? Daar moet je handig voor zijn!

Wat doe je als verpleegkundige?

Als verpleegkundige verzorg en begeleid je patiënten tijdens hun verblijf in het ziekenhuis. Vaak doe je dat voor een afdeling met een bepaald specialisme. Dat kan een snijdend of beschouwend specialisme zijn:

 • Op snijdende afdelingen (bijvoorbeeld de chirurgie of orthopedie) liggen patiënten die geopereerd zijn of moeten worden, bijvoorbeeld omdat ze een nieuwe heup krijgen na een val, of een dikke darmoperatie omdat een deel van de dikke darm niet goed functioneert.
 • Op beschouwende afdelingen (bijvoorbeeld interne geneeskunde, neurologie of oncologie) liggen patiënten die een onderzoek, behandeling of therapie ondergaan, bijvoorbeeld patiënten met diabetes, Parkinson, een hersenbloeding of kanker.

Daarnaast zijn er patiënten die voor een dagbehandeling naar het ziekenhuis komen. Zij mogen na hun behandeling of onderzoek weer naar huis. Ook zijn er patiënten die via de Spoedeisende Hulp binnen komen. Zij moeten worden opgevangen en behandeld. Kortom: als verpleegkundige ben je op alle afdelingen het middelpunt in de zorg aan patiënten. Je kunt wel stellen dat je als verpleegkundige een belangrijke rol hebt!

Als verpleegkundige verzorg je dagelijks een vaste groep patiënten. Denk daarbij aan de dagelijkse wasbeurt, bloeddruk meten, injecties geven en wonden verzorgen. Ook het bedienen en bewaken van de apparatuur waarop de patiënt is aangesloten – zoals een infuus of hartbewakingsapparatuur – is een belangrijke taak van de verpleegkundige. Je hebt dus veel verantwoordelijkheden.

Tijdens je dienst ben je intensief betrokken bij de verzorging van een patiënt. Wordt een patiënt onverwacht zieker? Dan ben jij vaak de eerste die dat ziet en jij bent degene die zal moet inschatten of het nodig is om de hulp in te schakelen van een dokter. Ook is het belangrijk om de patiënt, familie en naasten goed voor te lichten en te begeleiden tijdens het verblijf in het ziekenhuis. Daarnaast maak je rapportages over de patiënt. Hierin leg je onder andere vast hoe het met de patiënt gaat en welke onderzoeken een patiënt heeft gehad. Zo’n rapportage is belangrijk, omdat de arts dit gebruikt bij de behandeling van de patiënt. Op basis hiervan bepaalt hij bijvoorbeeld welke en hoeveel medicijnen de patiënt krijgt. Maar de collega die jouw dienst overneemt gebruikt dit rapport ook, zodat hij op de hoogte is van de toestand van de patiënt.

Als verpleegkundige werk je intensief samen met je collega’s en met artsen. Jullie bespreken de toestand van de patiënt en de verdere behandeling. Je hebt ook te maken met diëtisten of fysiotherapeuten die op de afdeling komen om patiënten binnen hun vakgebied te behandelen en de ins en outs over een patiënt willen horen.

Hoe is het patiëntencontact?

Inmiddels heb je vast door dat je als verpleegkundige heel veel contact hebt met patiënten. Verzorgen, begeleiden, geruststellen, troosten, bewaken en informeren van patiënten: dit zijn allemaal taken van een verpleegkundige.

Wat is het verschil tussen een mbo- en hbo-verpleegkundige?

Een mbo-verpleegkundige wordt ook wel basisverpleegkundige genoemd. Je richt je hierbij vooral op de patiëntenzorg. Je plant en voert zelfstandig de zorg uit op basis van vaste richtlijnen.

Een hbo-verpleegkundige wordt ook wel een regieverpleegkundige genoemd. Als regieverpleegkundige ben je regisseur over het hele zorgproces. Dit betekent dat je je naast de patiëntenzorg ook bezighoudt met het ontwikkelen van richtlijnen waarbinnen het werk wordt uitgevoerd. Je doet bijvoorbeeld onderzoek en maakt verbeterplannen. Dit doe je om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Je onderzoekt bijvoorbeeld hoe je het beste een open geïnfecteerde wonden kunt spoelen: met kraanwater of met fysiologisch zout?

Steeds meer hbo-verpleegkundigen

De patiëntenzorg in het ziekenhuis wordt steeds complexer. Hierdoor leiden steeds meer ziekenhuizen alleen nog maar hbo-verpleegkundigen op.

Toon meer info
Bekijk de werkzaamheden.

Welk niveau?

De opleiding tot hbo-verpleegkundige is een hbo-opleiding.

Toelatingseisen

 • Je volgt de voltijd of deeltijd opleiding Verpleegkunde op de Haagse Hogeschool of Hogeschool Leiden en hebt minimaal 12 (Haagse Hogeschool) of 24 (Hogeschool Leiden) studiemaanden achter de rug. Later in je studie, bijvoorbeeld aan het begin van het 3e jaar mag je ook instromen. Je hebt je propedeuse al behaald.
 • Minimaal 18 jaar bij de start als leerling in het ziekenhuis.

 

**de ziekenhuizen kunnen ervoor kiezen om de vooropleidingseis te verhogen, dit wordt vermeld in de vacature.

Waar ben je goed in?

 • inleven in patiënten
 • nauwkeurig en zorgvuldig werken
 • overzicht bewaren als het druk is
 • mondeling en schriftelijk communiceren

Duur

4 jaar, waarvan 1 tot 3 jaar voltijd of deeltijd en 3 tot 1 jaar duaal (werken en leren).

Wanneer starten?

In tegenstelling tot de andere opleidingen, kun je de opleiding tot hbo-verpleegkundige niet meteen starten met de duale variant (werken en leren). Je start namelijk met de voltijd- of deeltijdvariant van de opleiding (dan ben je dus niet aan het werk in het ziekenhuis). Daarom kies je eerst voor een hogeschool: de Haagse Hogeschool of  Hogeschool Leiden (de deeltijdvariant kun je alleen bij de Haagse Hogeschool volgen).

Het kan per schooljaar veranderen wanneer je precies kunt overstappen naar het duale leerwerktraject. Daarom is het verstandig om dit even na te vragen of op de website van het opleidingsinstituut te kijken.

Weet je zeker dat je de duale variant van HBO-V wilt gaan doen en heb je bij jouw school nagevraagd vanaf welk jaar dit kan? Dan kun je tijdens de voltijd- of deeltijdperiode  solliciteren op een leerling-vacature bij het ziekenhuis waarmee de school samenwerkt. Meestal staan deze vacatures in de periode november t/m maart open.

Ben je aangenomen? Dan stap je in september over op de duale opleiding en kom je in dienst van het ziekenhuis. Je start dan met leren en werken.

Waar?

Bij welke ziekenhuizen je kunt solliciteren op een duale opleidingsplek, hangt af van jouw hogeschool. De hogescholen hebben een samenwerkingsverband met een aantal ziekenhuizen:

Opleidingsinstituut Ziekenhuis
Haagse Hogeschool Haaglanden Medisch Centrum

Reinier de Graaf

HagaZiekenhuis

LangeLand Ziekenhuis

Hogeschool Leiden Haaglanden Medisch Centrum

HagaZiekenhuis

Reinier de Graaf

LangeLand Ziekenhuis

Voorbeeld: je wilt leerling-verpleegkundige worden in Reinier de Graaf. Je begint dan met de voltijd-opleiding op de Haagse Hogeschool. In de eerste  maanden van je opleiding solliciteer je op een leerling-vacature van Reinier de Graaf. Ben je aangenomen? Dan stap je na het 2e studiejaar over naar duaal studeren.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om niet te solliciteren en de opleiding Verpleegkunde in de voltijd of deeltijd variant af te ronden.

Wat zijn je werk- en schooltijden?

Als verpleegkundige werk je overdag, ’s avonds en ’s nachts, ook in het weekend. Je wordt daarvoor ingedeeld in diensten. Je werkt 4 dagen in het ziekenhuis en gaat 1 dag in de week naar school.

Wat leer je?

 Je leert onder andere hoe je:

 • een verpleegplan schrijft;
 • gesprekken voert met patiënten en hun familie;
 • verpleegtechnische handelingen uitvoert (bijvoorbeeld injecteren of bloeddruk meten);
 • een onderzoek uitvoert.

Wat kost het?

De eerste 12 of 36 maanden van de opleiding – die je voltijd of deeltijd volgt – betaal je zelf. Je betaalt dan collegegeld, reiskosten van en naar school en studieboeken.

Zodra je bent aangenomen als leerling-verpleegkundige in het ziekenhuis, betaalt het ziekenhuis je opleiding. Vanaf dat moment kost het je dus niets.

Het kan wel zijn dat je het collegegeld moet terugbetalen, als je op eigen initiatief stopt met de opleiding of de opleiding niet haalt. Vraag naar de exacte voorwaarden bij het ziekenhuis waar je wilt solliciteren.

Wat ga ik verdienen?

Vanaf het moment dat je start met de duale variant (leren en werken), ontvang je een leerling salaris:

Praktijkjaar Bruto per maand*
1 € 1.439
2 € 1.608
3 € 1.825
4 € 2.030

* op basis van 36 uur.

Wanneer je 22 jaar of ouder bent, wordt dit leerling salaris aangevuld tot het minimumloon.

Let op: Als je al een relevante opleiding in de zorg hebt afgerond, kan het zijn dat je tijdens je opleiding hoger ingeschaald wordt. Vraag naar de exacte voorwaarden bij het ziekenhuis waar je wilt solliciteren.

Start je na de opleiding als gediplomeerd verpleegkundige, dan word je ingeschaald in salarisschaal 45 van de CAO Ziekenhuizen.

Je startsalaris is dan € 2.319 bruto per maand op basis van 36 uur. Presteer je goed, dan ga je elk jaar één trede omhoog. Het maximumsalaris in deze functie is € 3.322 bruto per maand.

Op de bovenstaande bedragen zijn CAO wijzigingen voorbehouden.

Doorgroeimogelijkheden

Wil je je als verpleegkundige ontwikkelen? Je hebt veel mogelijkheden! Er zijn verschillende richtingen:

 1. Management: je kunt doorgroeien naar hoofd van een afdeling.
 2. Verder leren: bijvoorbeeld door het volgen van een masteropleiding.
 3. Verbreden: bijvoorbeeld door praktijkbegeleider of docent te worden.
 4. Specialiseren: er zijn tal van specialismen waarbinnen je je als verpleegkundige kunt specialiseren, bijvoorbeeld tot kinderverpleegkundige, spoedeisende hulp verpleegkundige, IC-verpleegkundige, dialyse verpleegkundige, oncologie verpleegkundige, endoscopieverpleegkundige en diabetesverpleegkundige.

Aanmelden

Voor 1 mei schrijf je je in voor de voltijd of deeltijd opleiding hbo-verpleegkundige bij de Haagse Hogeschool of Hogeschool Leiden. Je volgt de eerste 12 (Haagse Hogeschool) of 24 (Hogeschool Leiden) maanden een voltijd of deeltijd studie. Ook solliciteer je in deze periode op een leerling-vacature in een van de ziekenhuizen waarmee jouw hogeschool samenwerkt. De meeste leerlingplekken worden in samenwerking met school vervuld. Voor enkele plekken wordt een vacature verspreid.

Zodra je je propedeuse hebt behaald en bij één van de ziekenhuizen bent aangenomen als ‘leerling hbo-verpleegkundige’ of ‘hbo-verpleegkundige in opleiding’, start je met het leerwerktraject.

Meer informatie?

Bekijk de website van de opleidingsinstituten Haagse Hogeschool en Hogeschool Leiden, of de website van V&VN (Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland).