Hartfunctielaborant

Vind je het leuk om praktisch bezig te zijn? Kun jij je goed inleven in patiënten? Ben je iemand die altijd netjes werkt? En laat jij je niet gek maken als er iets acuuts gebeurt? Dan is het leerwerktraject hartfunctielaborant de perfecte opleiding voor jou!

Wat doe je als hartfunctielaborant?

Als hartfunctielaborant werk je op de afdeling hartfunctie. Je assisteert bij onderzoeken naar het functioneren van het hart. Van de onderzoeksresultaten maak je een verslag voor de cardioloog. Met dat verslag kan de cardioloog de juiste behandeling bepalen. Het is dus cruciaal dat je het onderzoek zorgvuldig uitvoert en rapporteert. In opdracht van de cardioloog doe je sommige onderzoeken ook zelfstandig, bijvoorbeeld:

 • Een fietstest: terwijl de patiënt fietst, meet jij het ritme en het zuurstofgehalte van het hart. Zo onderzoek je of het hart goed werkt. Bij deze test moet je de patiënt goed aanmoedigen, zodat de hij pas stopt met fietsen wanneer jij al je gegevens hebt verzameld. Ook moet je je hoofd koel kunnen houden, bijvoorbeeld wanneer een patiënt onverwacht onwel wordt.
 • Een Holteronderzoek: door 24 uur lang het hartritme van de patiënt op te nemen, onderzoek je of er een afwijking of ritmestoornis is in het hart. Je plaatst dan plakkers op de borst van de patiënt, waaraan een kastje zit dat zijn hartslag registreert.
 • Een 24-uurs bloeddrukonderzoek: bij dit onderzoek meet je of iemands bloeddruk te hoog is. Dit doe je door een band om de arm van de patiënt te plaatsen. Hieraan zit een kastje dat de bloeddruk registreert. Je legt aan de patiënt uit hoe het kastje werkt en geeft hem instructies voor het dragen van de apparatuur. Het is dus belangrijk dat je goed kunt uitleggen.

Bij alle onderzoeken zorg je ervoor dat de gegevens goed in de computer staan, bekijk je de uitslagen en overleg je deze met de cardioloog. In het 3e jaar van de opleiding kies je voor een specialisatie:

 • Echografie: je maakt afbeeldingen van het hart met behulp van geluidsgolven (een echo). Net zoals er bij een zwangere vrouw een echo wordt gemaakt van haar baby, maak jij een echo van een hart. De cardioloog kan op deze afbeelding zien of er een afwijking is.
 • Pacemaker: sommige mensen met een hartritmestoornis, hebben een pacemaker. Dit is een klein apparaatje onder de huid van de patiënt, dat er voor zorgt dat het hart in het normale tempo blijft pompen. Jij controleert regelmatig of dit apparaatje nog goed werkt. Zie je iets bijzonders? Dan overleg je met de cardioloog.
 • Katheterisatie: op de katheterisatiekamer onderzoek je of er vernauwingen zijn in de kransslagader. Dit doe je door via een katheter contrastvloeistof in te brengen. Met behulp van röntgenstraling kun je zien hoe de radioactieve stof door het lichaam gaat. Gaat de vloeistof moeilijk of langzaam door de kransslagader? Dan kan het zijn dat er een vernauwing is.

Hoe is het patiëntencontact?

Het begeleiden van patiënten is een belangrijke taak. Voordat een onderzoek start, bereid je de patiënt hierop voor. Het kan zijn dat de patiënt zenuwachtig is en het onderzoek spannend vindt. Jij bent er dan om hem gerust te stellen en zijn vragen te beantwoorden.

Toon meer info

Welk niveau?

Het opleiding tot hartfunctielaborant is een hbo-opleiding.

Toelatingseisen opleiding

 • havo/vwo-diploma (voorkeur profiel Natuur & Gezondheid of Natuur & Techniek), of
 • mbo-niveau 4 diploma (voorkeur verpleegkundige of doktersassistent)

 

**de ziekenhuizen kunnen ervoor kiezen om de vooropleidingseis te verhogen, dit wordt vermeld in de vacature.

Waar ben je goed in?

 • inleven in patiënten
 • nauwkeurig werken
 • rustig blijven in stressvolle situaties
 • zelfstandig en in een team functioneren

Duur

3 jaar.

Wanneer starten?

Als het ziekenhuis een opleidingsplaats heeft, plaatst het een vacature. Dit is meestal tussen november en januari. Je kunt dan solliciteren op de vacature. Ben je aangenomen als leerling hartfunctielaborant? Dan kun je je inschrijving bij het opleidingsinstituut regelen. De opleiding start vervolgens in september of maart.

Waar?

Je kunt de opleiding volgen bij:

De ziekenhuizen werken samen met LOI, waar je het theoretische deel van de studie volgt. Deze opleiding is een thuisstudie. Je bepaalt dus zelf waar en wanneer je studeert. Periodiek heb je contactdagen.

Wat zijn je werk- en schooltijden?

Als hartfunctielaborant werk je meestal van maandag t/m vrijdag tijdens kantooruren, maar er zijn ook ziekenhuizen waar je buiten kantooruren werkt. Je werkt 32 tot 36 uur per week en hebt 1 contactdag per maand.

Wat leer je?

Je leert onder andere hoe je:

 • de patiënt voorbereidt op een onderzoek.
 • meetapparatuur bij de patiënt aansluit en bedient.
 • de meetgegevens uitleest.
 • van de meetgegevens een verslag maakt voor de cardioloog.

Wat kost het?

Het ziekenhuis waar je bent aangenomen, betaalt jouw opleiding. Het kost je dus niets. Het kan wel zijn dat je het collegegeld moet terugbetalen als je op eigen initiatief stopt met de opleiding, of de opleiding niet haalt. Vraag naar de exacte voorwaarden bij het ziekenhuis waar je wilt solliciteren.

Wat ga ik verdienen?

Gedurende de opleiding krijg je een leerling salaris:

Praktijkjaar Bruto per maand*
1 € 1.439
2 € 1.608
3 € 1.825
4 € 2.030

* op basis van 36 uur.

Wanneer je 22 jaar of ouder bent, wordt dit leerling salaris aangevuld tot het minimumloon.

Let op: Als je al een relevante opleiding in de zorg hebt afgerond, kan het zijn dat je tijdens je opleiding hoger ingeschaald wordt. Vraag naar de exacte voorwaarden bij het ziekenhuis waar je wilt solliciteren.

Ga je na je opleiding aan de slag als gediplomeerd hartfunctielaborant, dan word je ingeschaald in salarisschaal 45 of 50 van de CAO Ziekenhuizen.

Je startsalaris in salarisschaal 45 is dan € 2.319 bruto per maand op basis van 36 uur.
Presteer je goed, dan ga je elk jaar één trede omhoog. Het maximumsalaris in deze salarisschaal is € 3.322 bruto per maand.
In salarisschaal 50 is het startsalaris € 2.526 en het maximumsalaris € € 3.774 bruto per maand.

Op de bovenstaande bedragen zijn CAO wijzigingen voorbehouden.

Doorgroeimogelijkheden

Je kunt je ontwikkelen in 3 richtingen:

 1. Specialiseren: je kunt je specialiseren door het volgen van trainingen, maar ook door nog een specialisatie uit het 3e jaar te volgen.
 2. Verbreden: als hartfunctielaborant werk je meestal in een ziekenhuis op de hartfunctieafdeling, maar je kunt ook in een revalidatiekliniek of een gespecialiseerde hartkliniek gaan werken.
 3. Verder leren: je kunt ook extra managementopleidingen volgen om door te groeien naar een teamleidersrol.

Aanmelden = solliciteren

Je kunt het leerwerktraject hartfunctielaborant starten, zodra je bij één van de ziekenhuizen bent aangenomen als ‘leerling hartfunctielaborant’ of ‘hartfunctielaborant in opleiding’. Kijk op de vacaturepagina of er een leerling-vacature open staat.

Meer informatie?

Bekijk de website van het opleidingsinstituut LOI, of de website van NHV (Nederlandse Hartfunctie Vereniging).