Anesthesiemedewerker

Lijkt werken op een operatiekamer je een uitdaging? Vind je het interessant om te werken met medicatie, bijvoorbeeld het toedienen van pijnstilling? En wil je graag persoonlijk contact met patiënten? Wie weet is dit het leerwerktraject dat bij je past.

Wat doe je als anesthesiemedewerker?

Als anesthesiemedewerker werk je op de operatiekamer (OK), de holding (voorbereidingsruimte) en de recovery (uitslaapkamer). Je werkt altijd onder begeleiding van een anesthesioloog.

Voordat een operatie start, controleer je alle apparatuur en help je de anesthesioloog bij het in slaap brengen van de patiënt. Dat heet onder narcose gaan. Als patiënten een volledige narcose hebben gekregen, kunnen ze daarna niet meer praten. Dan is het van belang dat je ze vooraf goed begeleidt, zodat ze rustig de operatie in gaan.

Vaak hoeft een patiënt niet helemaal onder narcose, maar wordt er alleen een deel van het lichaam verdoofd, bijvoorbeeld door middel van een ruggenprik. Dit heet regionale anesthesie. Dan kun je tijdens de operatie met de patiënt praten. Je stelt ze dan gerust en vertelt wat er gebeurt.

Tijdens de operatie controleer je steeds hoe het met de patiënt gaat en of de anesthesie (verdoving) nog werkt. Dat doe je door goed naar de patiënt te kijken, maar ook door de apparatuur waarop de patiënt aangesloten is nauwlettend in de gaten te houden. Als anesthesiemedewerker reageer je direct als er iets in de situatie van de patiënt verandert, bijvoorbeeld als je ziet dat de patiënt pijn heeft. Je moet daarom nauwkeurig en geconcentreerd kunnen werken. Na de operatie help je de anesthesioloog en begeleid je de patiënt bij het wakker worden.

Hoe is het patiëntencontact?

Als anesthesiemedewerker heb je veel contact met patiënten: je haalt ze op bij de holding, zit gedurende de hele operatie bij ze en brengt ze na de operatie naar de uitslaapkamer. Je kunt jezelf dus zien als de begeleider van de patiënt. Veel patiënten zijn zenuwachtig voor een operatie, daarom is het belangrijk dat jij ze rustig vertelt wat er gaat gebeuren en ze zoveel mogelijk geruststelt.

Toon meer info

Welk niveau?

De opleiding anesthesiemedewerker is op hbo-niveau. Als je de opleiding hebt afgerond, heb je een diploma op NLQF-niveau 6 op zak op. Dit diploma staat niet gelijk aan een bachelordiploma, maar is wel een geldig en erkend diploma voor het vakgebied.

Toelatingseisen

 • havo/vwo-diploma (voorkeur profiel natuur & gezondheid of natuur & techniek), of
 • mbo-niveau 4 diploma

 

**de ziekenhuizen kunnen ervoor kiezen om de vooropleidingseis te verhogen, dit wordt vermeld in de vacature.

Waar ben je goed in?

 • Plannen en organiseren
 • Je hebt een hoge mate van zelfstandigheid
 • Zorgvuldig en netjes werken
 • Rustig blijven in stressvolle situaties
 • Samenwerken met mensen op verschillende niveaus
 • Snel anticiperen op wat er gebeurt

Duur opleiding

2 jaar en 10 maanden.

Wanneer starten?

Als het ziekenhuis een opleidingsplaats heeft, plaatst het een vacature. Je kunt dan solliciteren op de vacature. Ben je aangenomen als leerling anesthesiemedewerker? Dan kun je je inschrijving bij het opleidingsinstituut regelen. De opleiding start vervolgens in september of maart.

Waar?

Waar je de opleiding volgt, hangt af van waar je bent aangenomen. Elk ziekenhuis werkt samen met een opleidingsinstituut, waar je het theoretische deel van de opleiding volgt:

Ziekenhuis Opleidingsinstituut
Haaglanden Medisch Centrum LUMC
Reinier de Graaf Erasmus MC
HagaZiekenhuis Erasmus MC
LangeLand Ziekenhuis UMC Utrecht

Wat zijn je werk- en schooltijden?

Totdat je gediplomeerd bent, werk je alleen dagdiensten. Daarna kun je ook ’s avonds en ’s nachts opgeroepen worden. Je gaat gemiddeld 2 tot 3 dagen in de week naar het opleidingsinstituut en de overige dagen ben je op de OK te vinden.

Wat leer je?

Je leert onder andere hoe:

 • je de apparatuur klaar maakt voor een operatie en hoe die werkt;
 • je zorgvuldig controleert of alle noodzakelijke gegevens er zijn;
 • je de patiënt informeert en begeleidt;
 • je de anesthesioloog assisteert bij de algehele of regionale anesthesie;
 • je tijdens de operatie (eerst onder begeleiding en later zelfstandig) de toestand van de patiënt bewaakt en afwijkingen in bijvoorbeeld de bloeddruk en ademhaling herkent.

Wat kost het?

Het ziekenhuis waar je bent aangenomen, betaalt jouw opleiding. Het kost je dus niets. Het kan wel zijn dat je het collegegeld moet terugbetalen als je op eigen initiatief stopt met de opleiding of de opleiding niet haalt. Vraag naar de exacte voorwaarden bij het ziekenhuis waar je wilt solliciteren.

Wat ga ik verdienen?

Je start de opleiding met een beroepsvoorbereidende periode (BVP) van 4 tot 7 maanden. Tijdens de BVP ga je naar school en werk je nog niet in het ziekenhuis. Je ontvangt dan maandelijks een zakgeldvergoeding.

Na de BVP ontvang je een leerling-salaris:

Praktijkjaar Bruto per maand*
1 € 1.439
2 € 1.608
3 € 1.825
4 € 2.030

*op basis van 36 uur

Wanneer je 22 jaar of ouder bent, wordt dit leerling salaris aangevuld tot het minimumloon.

Let op: Als je al een relevante opleiding in de zorg hebt afgerond, kan het zijn dat je vanaf de BVP hoger ingeschaald wordt. Vraag naar de exacte voorwaarden bij het ziekenhuis waar je wilt solliciteren.

Ga je na je opleiding aan de slag als gediplomeerd anesthesiemedewerker, dan word je ingeschaald in salarisschaal 55 van de CAO Ziekenhuizen.

Je startsalaris is dan € 3.115,- bruto per maand op basis van 36 uur. Presteer je goed, dan ga je elk jaar één trede omhoog. Het maximumsalaris in deze functie is € 4.391,- bruto per maand.

Op de bovenstaande bedragen zijn CAO wijzigingen voorbehouden.

Doorgroeimogelijkheden

Wil je je ontwikkelen? Dat kan in 3 richtingen:

 1. Specialiseren: als je minimaal 2 jaar werkervaring hebt, kun je bijvoorbeeld de masteropleiding Physician Assistant gaan volgen. Let op: dit is maar bij een paar ziekenhuizen het geval.
 2. Verbreden: dan ga je ook buiten de operatiekamer aan de slag. Als je extra lessen volgt, kun je bijvoorbeeld op poliklinieken aan kleine ingrepen werken, of kun je je bezighouden met pijnbestrijding na een operatie of chronische pijnbehandeling.
 3. Verder leren: bijvoorbeeld voor werkbegeleider voor de anesthesie, of juist een vervolgopleiding in een andere richting, zoals verpleegkundige.

Aanmelden = solliciteren

Je kunt het leerwerktraject anesthesiemedewerker starten, zodra je bij één van de ziekenhuizen bent aangenomen als ‘student anesthesiemedewerker’ of ‘anesthesiemedewerker in opleiding’. Kijk op de vacaturepagina of er een student-vacature open staat.

Meer informatie?

Bekijk de website van de opleidingsinstituten: Erasmus MC, LUMC, UMC Utrecht, of de website van CZO (College Zorg Opleidingen) en NVAM (Nederlandse Vereniging Anesthesie Medewerkers).