Radiotherapeutisch laborant

YouTube videos worden niet getoond omdat je social media cookies uitgeschakeld hebt. Bekijk hier de video op YouTube Klik hier om je cookie instellingen aan te passen.

Een kijkje achter de schermen

Leo en Linda vertellen over hun beroep. Bekijk de video en je weet de antwoorden op alle vragen!

Radiotherapeutisch laborant in het kort

Als radiotherapeutisch laborant ben je werkzaam op de afdeling Radiotherapie. Je bent nauw betrokken bij de behandeling van met name patiënten met kanker, waaronder ook ongeneeslijk zieke patiënten. Je behandelt patiënten met behulp van straling. 

Wat ga je doen?

Samen met de radiotherapeut maak je een bestralingsplan. Voor de uitvoering daarvan gebruik je moderne apparatuur. Die moet je heel precies instellen, omdat je wil dat de straling wel de tumor beschadigt, maar niet de gezonde organen en weefsels. Naast de daadwerkelijke behandeling ben jij degene die ze meer vertelt over de behandeling en over de bijwerkingen.

Omdat zo’n bestraling behoorlijk wat impact heeft op het leven van patiënten en de naaste familie, is het belangrijk dat je ze goed begeleidt. Dit doe bijvoorbeeld door te vertellen wat er tijdens de behandeling gaat gebeuren en ze gerust te stellen. Als radiotherapeutisch laborant is het dus net zo belangrijk dat je goed kunt omgaan met techniek, als dat je je kunt inleven in de patiënt. Jij bent ook diegene die het behandelingsverloop nauwkeurig in de gaten houdt. Merk je bijzonderheden op, dan geef je die direct door aan de arts.

Als radiotherapeutisch laborant werk je vrij zelfstandig. Met collega’s rouleer je van werkplek. Je bedient de bestralingstoestellen, bepaalt de bestralingsplek en rekent de bestralingsgegevens uit. Je werkt nauw samen met artsen, zoals de radiotherapeut en oncoloog.

Hoe is het patiëntencontact?

Als radiotherapeutisch laborant heb je te maken met patiënten die vaak dagelijks, en dat wekenlang, terug moeten komen. Dat betekent dat je intensief contact met ze hebt. Jij bent voor hen een vast gezicht in hun behandelingstraject. Ze zijn ziek en vaak onzeker over hun toekomst, maar dat betekent niet dat je niet met de patiënt kunt lachen. Veel patiënten staan er positief in. Je zult aardig wat inlevingsvermogen moeten hebben om te bepalen wat voor de patiënt de juiste begeleiding is.