Radiodiagnostisch laborant

Wat doe je als Radiodiagnostisch laborant?

Als radiodiagnostisch laborant bekijk je een patiënt van binnen. Je vraagt je nu waarschijnlijk af: hoe doe je dat dan, want met het blote oog lukt dat toch niet? Klopt. Je ziet de binnenkant alleen met de hulp van röntgenstraling, geluidsgolven (echografie) of magnetische resonantie (MRI). Hiermee kun je ‘door het lichaam heen’ kijken. Dat is bijvoorbeeld belangrijk voor een bouwvakker met langdurige rugklachten. Hij wil weten of zijn rugzenuwen niet bekneld zijn. Met een MRI scanner kan een radiodiagnostisch laborant de zenuwbanen in beeld brengen. Maar het is ook belangrijk voor een voetballer die tijdens de training lelijk is gevallen. Hij wil weten of zijn voet gebroken is. Een radiodiagnostisch laborant maakt dan een röntgenfoto, zodat de arts kan vaststellen of zijn voet gebroken is.

Als radiodiagnostisch laborant maak je dus beelden, beoordeel je ze op hun technische kwaliteit en bekijk je of dat beeld voldoende informatie geeft, zodat de arts een diagnose kan stellen. Je gebruikt daarvoor moderne apparatuur die zorgvuldig moet worden bediend en afgesteld. De beelden die je hebt gemaakt, bespreek je met de arts, meestal een radioloog. Vaak werk je met een collega, maar jullie werken wel vrij zelfstandig.

Het komt ook regelmatig voor dat je op andere afdeling werkt dan Radiologie, bijvoorbeeld op de Spoedeisende Hulp (SEH), de operatiekamer of een verpleegafdeling. Dat gebeurt als een patiënt te ziek is om naar de afdeling Radiologie te komen, of als iemand na een ernstig ongeval met de ambulance naar het ziekenhuis wordt gebracht en super snel geholpen moet worden. Dan worden er direct op de SEH foto’s gemaakt.

Hoe is het patiëntencontact?

Je hebt meestal kort en intensief contact met patiënten. Vaak zijn die patiënten ziek of hebben ze veel pijn. Als radiodiagnostisch laborant ben je er voor hen om ze te helpen en te informeren voor en tijdens het onderzoek. Het kan ook voorkomen dat je een patiënt gerust moet stellen, want het kan best spannend zijn om in een MRI-scanner geschoven te worden!

Bekijk het zelf!

Floor & Daan vertellen over hun beroep.

Bekijk de video en je weet de antwoorden op alle vragen!

Meer weten?

Hier vind je alle info over het leerwerktraject Radiodiagnostisch laborant .