Operatieassistent

YouTube videos worden niet getoond omdat je social media cookies uitgeschakeld hebt. Bekijk hier de video op YouTube Klik hier om je cookie instellingen aan te passen.

Een kijkje achter de schermen

Bianca en Josien vertellen over hun beroep. Bekijk de video en je weet de antwoorden op alle vragen!

Operatieassistent in het kort

Van een blindedarmoperatie tot een keizersnee en van het amputeren van een been tot een open hart operatie: als operatieassistent ben je er altijd bij. De meeste tijd breng je dan ook door op de operatiekamer (OK), waar de operaties worden uitgevoerd.

Wat ga je doen?

Als operatieassistent zet je voordat een operatie start de apparatuur en instrumenten klaar. Tijdens de operatie word je ingedeeld voor 1 van de 3 taken van een operatieassistent:

  • Als omloop zorg je ervoor dat alle instrumenten steriel worden aangegeven aan de instrumenterende. Daarnaast sluit je apparatuur aan en houd je de administratie bij tijdens de operatie.
  • Als instrumenterende geef je de benodigde instrumenten aan de snijdend operateur, nog voordat de operateur er om vraagt. Om dit te kunnen, moet je de operatie goed volgen en veel kennis hebben van het menselijk lichaam en de verschillende instrumenten.
  • Als assisterende mag je helpen met het opereren, bijvoorbeeld bij weefsels presenteren, hechtingen knopen en ‘mee-opereren’.

Door de verschillende taken en verantwoordelijkheden heb je veel afwisseling in je werk. Als operatieassistent zal je je niet snel vervelen en maak je elke dag weer iets nieuws mee. Stel je eens voor: een bevalling gaat niet goed en er moet met spoed een keizersnede plaatsvinden. Dan moet je als operatieassistent direct volgens de juiste richtlijnen direct kunnen handelen. Dat zorgt voor spannende momenten waarin jullie als operatieteam getest worden op jullie stressbestendigheid.

Als operatieassistent werk je met allerlei artsen samen. Denk aan een chirurg die een galblaas opereert, een orthopeed die een ingewikkelde breuk herstelt, een gynaecoloog die een keizersnede uitvoert of een KNO-arts die de amandelen van een kindje knipt. En niet te vergeten de anesthesioloog, de anesthesiemedewerker, de verpleegkundigen en de andere operatieassistenten. Je hebt dus veel contact met verschillende collega’s.

Hoe is het patiëntencontact?

Patiënten kunnen best zenuwachtig zijn voor een operatie, vooral bij binnenkomst in de operatiekamer als er een heel OK-team in operatiekleding met mutsen en mondkapjes klaarstaat. Daarom is het belangrijk dat je als operatieassistent de patiënt gerust stelt en vertelt wat er gaat gebeuren. Lang niet alle patiënten gaan onder algehele narcose. Sommige patiënten kijken zelfs via een tv-scherm mee met de operatie! Hoewel de anesthesiemedewerker tijdens de operatie het meeste contact heeft met de patiënt, is het ook aan jou om er gedurende de hele operatie alles aan te doen om de patiënt gerust te stellen.