Medisch nucleair werker

YouTube videos worden niet getoond omdat je social media cookies uitgeschakeld hebt. Bekijk hier de video op YouTube Klik hier om je cookie instellingen aan te passen.

Een kijkje achter de schermen

Floor en Anique vertellen over hun beroep. Bekijk de video en je weet de antwoorden op alle vragen!

Medisch nucleair werker in het kort

Op de afdeling Nucleaire Geneeskunde komen patiënten van alle leeftijden met allerlei soorten aandoeningen. Meestal functioneert bij hen een orgaan niet goed. Als medisch nucleair werker onderzoek en behandel je deze patiënten met behulp van radioactieve stoffen.

Wat ga je doen?

Een medisch nucleair werker onderzoekt en behandelt patiënten met behulp van radioactieve stoffen. Dat gaat als volgt: je geeft de patiënt een beetje radioactieve stof. Dat doe je meestal via een injectie, maar de patiënt kan dit ook via voedsel of door in te ademen binnenkrijgen.

De organen nemen die stoffen op en verwerken ze. Vervolgens vang je met een speciale camera de straling van de radioactieve stoffen op en bouw je die via de computer om tot een afbeelding. In feite maak je zo een ‘foto’ binnenin een lichaam. Zo’n foto gebruik je om vast te stellen wat een patiënt mankeert. Je kunt bijvoorbeeld ontdekken dat een orgaan niet goed functioneert of dat er een ontsteking is in het lichaam.

Je kunt bijvoorbeeld met behulp van een renografie in beeld brengen of de nieren van een patiënt goed functioneren. Bij dit onderzoek dien jij als medisch nucleair werker de patiënt radioactieve stof toe via een infuus, waarna je met een gammacamera een foto van de nieren maakt. Op de foto zie je waar de radioactieve stof in het lichaam zit. Vervolgens bereken je hoeveel straling er in de nieren zit en hoe die straling afneemt richting de blaas. Zo kun je zien of de nieren en de blaas goed samenwerken. Blijkt uit de foto’s dat de radioactieve stof langzamer dan gemiddeld van de nieren naar de blaas gaat, dan kan het zijn dat de nieren niet goed werken.

Soms wordt van de patiënt een CT-scan gemaakt. Dan worden de radioactieve stoffen in het lichaam met röntgenstraling gecombineerd. Hierdoor kan een arts nog meer informatie krijgen.

De onderzoeken doe je zelfstandig of in teamverband. Meestal met andere laboranten, maar ook regelmatig met andere disciplines, zoals nucleair geneeskundigen of verpleegkundigen. Je hebt veel afwisseling in je werk, omdat je met verschillende onderzoekstechnieken te maken hebt, zoals gammacamera’s, SPECT-CT, PET scan en PET-CT scan.

Hoe is het patiëntencontact?

Je begeleidt de patiënten voor, tijdens en na het onderzoek. Je bent dus intensief bij de patiënt betrokken.