Longfunctieanalist

YouTube videos worden niet getoond omdat je social media cookies uitgeschakeld hebt. Bekijk hier de video op YouTube Klik hier om je cookie instellingen aan te passen.

Een kijkje achter de schermen

Esther en Pascale vertellen over hun beroep. Bekijk de video en je weet de antwoorden op alle vragen!

Longfunctieanalist in het kort

Een longfunctieanalist werkt op de longfunctieafdeling van een ziekenhuis. Je onderzoekt het functioneren van de longen van patiënten met ademhalingsklachten. 

Wat ga je doen?

Als longfunctieanalist doe je onderzoek naar de oorzaak van de ademhalingsklachten. Hierbij meet je onder andere de longinhoud en hoe snel een patiënt kan in- en uitademen. Misschien is de patiënt wel benauwd omdat de luchtwegen gevoelig zijn, of omdat hij voor bepaalde stoffen overgevoelig is. Jouw metingen helpen om de oorzaak op te sporen.

Maar je onderzoekt patiënten op meer dan alleen benauwdheid. Om te meten in hoeverre lichamelijke inspanning voor klachten zorgt, laat je een patiënt een fiets- of loopbandtest doen. Als longfunctieanalist ben je dagelijks patiënten aan het coachen en motiveren om een test of doel te halen. Je kan je rol dan misschien wel het best omschrijven als een sportcoach. Vanaf de zijlijn moedig je je team (de patiënt) aan om het beste uit zichzelf naar boven te halen.

Heb je een onderzoek afgerond, dan beoordeel je of de onderzoeken naar tevredenheid zijn verlopen. De resultaten rapporteer je aan de longarts. Mede op basis van deze resultaten stelt longarts vast wat de oorzaak is van de longproblemen en wat de juiste behandeling is. Het is dus cruciaal dat je nauwkeurig werkt en helder communiceert.

Het grootste deel van de tijd werk je zelfstandig met een patiënt, maar je overlegt regelmatig met de longarts en je collega’s. Daarom moet je zowel zelfstandig als in teamverband gemakkelijk je weg kunnen vinden. Daarnaast moet je om kunnen gaan met patiënten van alle leeftijden: van kleine kinderen tot hoogbejaarden.

Hoe is het patiëntencontact?

Als longfunctieanalist heb je te maken met patiënten van alle leeftijden: van kinderen tot hoogbejaarden. Ze kunnen lichte klachten hebben, maar ook ernstig ziek zijn. Je hebt veel en intensief contact met ze. Sommige onderzoeken duren wel anderhalf uur en de meeste patiënten komen regelmatig terug voor herhalingsonderzoeken. Voor en na het onderzoek leg je hen uit wat er gaat gebeuren en stel je ze gerust. Het kan gebeuren dat een patiënt tijdens een longfunctieonderzoek benauwd wordt. Aan jou dan de taak om ervoor te zorgen dat de patiënt door de juiste coaching actief blijft meewerken en een maximale prestatie levert.