Laborant klinische neurofysiologie

YouTube videos worden niet getoond omdat je social media cookies uitgeschakeld hebt. Bekijk hier de video op YouTube Klik hier om je cookie instellingen aan te passen.

Een kijkje achter de schermen

Japke en Bart vertellen over hun beroep. Bekijk de video en je weet de antwoorden op alle vragen!

Laborant klinische neurofysiologie in het kort

Als laborant klinische neurofysiologie (KNF) werk je op de afdeling neurologie van een ziekenhuis. Je helpt de neuroloog om een diagnose te stellen bij neurologische klachten en aandoeningen. 

Wat ga je doen?

Je doet onderzoek naar de hersenfunctie en de werking van de zenuwen, spieren en bloedvaten van de patiënten. Daar gebruik je vaak geavanceerde apparatuur voor. Als laborant KNF krijg je te maken met veel verschillende patiënten. Je komt bijvoorbeeld epilepsiepatiënten, patiënten met dementie of patiënten die een beroerte hebben gehad tegen. Bij hen maak je met elektronische apparatuur grafieken van de hersenactiviteit (EEG’s). Aan de hand van die grafieken stel je vast of de medicijnen (nog) goed werken. Het kan ook zo zijn dat je patiënten onderzoekt die zo vaak migraine hebben, dat ze misschien wel een hersenafwijking hebben. Je legt de resultaten van het onderzoek vast, zodat de neuroloog een diagnose kan stellen. De onderzoeken worden op de afdeling Neurologie uitgevoerd, maar het komt ook voor dat je op de intensive care, de operatiekamer of de couveuseafdeling werkt.

Bij de onderzoeken moet je de toestand van de patiënt voortdurend in de gaten houden en passend bij verschillende situaties kunnen handelen. Daarbij is het belangrijk dat je de patiënt op een vriendelijke en betrokken wijze begeleidt. Sociale vaardigheden en duidelijk kunnen communiceren zijn daarom onmisbare eigenschappen voor een laborant KNF. Bovendien is het belangrijk dat je zorgvuldig kunt werken en goed kunt omgaan met de apparatuur. Om succesvol laborant KNF te kunnen worden, helpt het als je interesse hebt in techniek.

Hoe is het patiëntencontact?

Als laborant KNF heb je veel contact met patiënten. Voor hen ben je het vaste aanspreekpunt. Jij weet ‘van de hoed en de rand’ over het onderzoek. Naast het uitvoeren van de onderzoeken, ben jij degene die de patiënten vóór, tijdens en na het onderzoek begeleidt. Je legt de patiënten uit wat er gaat gebeuren en bij jou kunnen ze terecht met vragen. Het kan zijn dat patiënten het onderzoek spannend vinden, of dat een onderzoek vervelend is. Dan ben jij er om ze gerust te stellen.